Модернізація годинникових механізмів: на Вежі Артинова у Вінниці приступили до кінцевого етапу виконання робіт

Дві доби автономного ходу у разі відключення електроенергії, можливість дистанційного управління через Інтернет та підвищена стійкість до температурних коливань – такою є мета модернізації годинникових механізмів на Вежі Артинова – однієї з візитівок Вінниці. Цього разу оновлять одразу три часоміри. А саме ті, що спрямовані на площу Європейську, в сторону Центрального парку імені Леонтовича та вулиці Грушевського.

Замовником робіт виступає Музей Вінниці – комунальний заклад департаменту культури ВМР. Від самого ранку працівники підрядної організації дбайливо знімають стрілки годинників та демонтують редуктори, що відповідають за їхній хід. Попереду на електронні блоки чекає ремонт, очистка, заміна зношених деталей та двигунів обертання. Подібну модернізацію наприкінці 2021 року провели для часоміра, спрямованого в сторону Кумбар, який отримав назву «Буг-Північ»

«Вежа, за результатами опитування департаменту маркетингу міста і туризму, який провели за пів року до повномасштабної війни, є для 80% вінничан символом Вінниці. А годинник – це невід’ємний елемент цього символу. Звичайно, коли він страждає - точно страждає і зовнішній вигляд самої Вежі. Вважаємо, що годинники обов’язково потребують модернізації, оскільки це важлива складова того, щоб певною мірою підтримати в людей відчуття якогось внутрішнього спокою та стабільності, - зазначив начальник відділу з адміністративно-господарської роботи Музею Вінниці Максим Грибінник – Ми можемо сказати, що зараз новий годинник «Буг-Північ» з 2021 року працює практично без збоїв, пережив негоду, перепади температур і блекаути – це дуже важливий показник».

Взагалі Вінницька Вежа мала дуже багату історію. Із образом годинника вона тісно пов’язана із початку ХХ століття. Тоді публічний часомір, який відігравав важливу роль, був розташований вище сучасного. Він проіснував до початку радянсько-німецької війни, коли був знищений, ймовірно, внаслідок боїв за місто, розповів директор Музею Вінниці Олександр Федоришен.

«На теперішніх звичних місцях годинникові механізми встановили в середині 80-х років. Вони чехословацької компанії «Тесла», але важливі технологічні процеси часоміру докомпоновували та налаштовували вінницькі інженери із заводу «ЦКБІТ». Годинники проходили модернізацію у середині двотисячних, але вона вичерпала свій ресурс у 2020 році, і тому наприкінці 2021 року представники вінницької підрядної компанії вирішили зробити для нас експериментальний варіант модернізації із годинником, який дивиться на Кумбари. Наразі черга дійшла й до інших трьох. Цемало би статися раніше (весна минулого року), але повномасштабне вторгнення внесло свої корективи у плани Музею», – каже Олександр Федоришен.

Годинники, що сьогодні демонтуються, мають вже 40-річний термін експлуатації. Востаннє їх ремонтували наприкінці 2000-х, але це стосувалося лише електронних модулів. Звичайно, технології відтоді змінилися кардинально, тож часоміри потребують ремонту, зазначив головний архітектор проєкту ТОВ «Аналітика» Леонід Гужва.

«Ми сьогодні демонтуємо інші три годинники, беремо їх на ремонт, переберемо всі частини – і механічну, і електронну. Встановимо нові сучасні блоки з подвійним захистом від усіх можливих негараздів: і кліматичних, і тих, які можуть виникати через відключення електроенергії. Раніше тут не було ніякого дистанційного управління, а тепер музейники, які будуть управляти годинником, матимуть через Інтернет всю інформацію, котра дозволить приймати оперативні рішення щодо коригування стрілок та інших технологічних процесів», – наголосив Леонід Гужва.

Годинники, що отримали відповідно назви «Буг-Південь», «Буг-Захід» та «Буг-Схід», після модернізації повернуть на звичні місця. Як обіцяє підрядник, станеться це наприкінці липня.



Переглядів: 1059
Поширень: 0

Останні новини