У Вінниці провели благодійний Фестиваль польової кухні імені Тараса Сича: подробиці події

У суботу, 1 липня, у Центральному парку імені М. Леонтовича, що у Вінниці, відбувся Фестиваль польової кухні пам’яті Тараса Сича. Сотні вінничан та гостей міста відвідали благодійний захід, на якому вдалося зібрати понад 100 тисяч гривень.  Усі кошти підуть на підтримку вінницьких військових, які зараз боронять Україну від російського ворога. Наразі підрахунки ще тривають, остаточну суму донатів повідомлять згодом.

Як зазначили організатори заходу, серед яких міський Палац мистецтв за підтримки Вінницької міської ради та департаменту культури ВМР, Фестиваль був присвячений Дню Конституції та вшануванню пам’яті загиблих Героїв російсько-української війни. За словами директора міського Палацу Мистецтв Євгена Майданика, фестиваль у місті провели вже ввосьме і культурний фронт відіграє велике значення в контексті привернення уваги до війни та потреб наших захисників.

“Два місяці тому ми зібрали 800 тисяч гривень на два безпілотники, а зараз збираємо на автомобіль, плануємо повністю його обладнати задля того, щоб наші вінницькі військові, які й керуватимуть безпілотниками, мали мобільний пункт управління. Чекаємо на авто і, думаю, вже наступного тижня почнемо його обладнувати генератором та системами супутникового інтернет-зв`язку Starlink, щоб хлопці ні від кого не залежали, — сказав Євген Майданик. — До Фестивалю долучилися різні громадські організації, надзвичайники, нацгвардійці і ми дуже вдячні міській раді та департаменту культури, які підтримали цю ініціативу попри всі складнощі. Таким чином ми показуємо, що жоден ворог нас не залякає і ми спільно готові працювати на Перемогу!”

Власне, на Фонтанній площі у Центральному парку імені М.Леонтовича, де проводили Фестиваль і справді було чимало наметів зі смаколиками, виставками спецтехніки та майстер класами. Крім того, був і концерт за участі оркестру ГУ ДСНС у Вінницькій області, фестивалю родинної пісні, виконавців Віктора Байрака та пана Карпо.

Долучився до Фестивалю польової кухні імені Тараса Сича і координатор Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу Теймур Айбушев та місцева азербайджанська діаспора. У своїй ятці частували гостей м’ясом на грилі, бараниною на вертелі, салатом та особливим солодким азербайджанським пловом.

“Особисто моя сім’я готувала солодкий плов. Можна сказати, що це дві окремі страви: окремо готується плов і окремо - сухофрукти та горіхи у топленому маслі. Однак, пригостити людей та допомогти зібрати гроші на благодійність - не єдина наша мета. Біля нашої ятки ми виставили стенд із фотографіями загиблих за Україну воїнів-азербайджанців. Ми хочемо, щоб про них знали та пам’ятали”, — розповів координатор Гумшатбу.

Вхід на територію Фестивалю був вільний. Проте, щоб отримати “фестивальну тарілку”, яка дозволяла куштувати страви, приготовані учасниками, гості робили благодійні внески. Дуже важливо, що до заходу залучили й дітей наших загиблих Героїв. За підтримки ювелірного дому DIADEMA вони отримали “фестивальні тарілки” безкоштовно.

Вінничанка Марія з онукою прийшла вперше на Фестиваль. Жінка зізнається, що навіть не здогадувалася, наскільки цікава та насичена програма на неї чекатиме.

“Нам розповідали про мінну безпеку і те, як працюють вибухові пристрої, як їх розміновують і скільки часу це займає. Очевидно, що це значно складніше, ніж показують у фільмах, — говорить Марія Пилипенко. — Онука щойно пробувала накладати джгути і вже заявила, що хоче піти на курси домедичної допомоги. Такі заходи корисні нам, цивільним людям, бо нагадують, якою ціною дається свобода”.

А вінничанин Володимир Фестиваль відвідав з друзями, чоловіки прийшли посмакувати польовою кухнею та заразом підтримати нашу армію благодійними внесками. Запитали в нього, чи знає він, на честь кого названий захід. Ось що він відповів:

“Тарас Сич був польовим кухарем та учасником Революції Гідності в Києві. Це була достойна людина, яка поклала своє життя за Україну. Дуже важливо, щоб всіх наших Героїв знали і пам’ятали завжди”, — переконаний Володимир.

До слова, серед учасників Фестивалю були представники ГУ ДСНС у Вінницькій області, офісу “Я-Маріуполь”, Харківська Академія Нацгвардії України, національні спільноти, благодійні фонди та громадські організації, а також професійно-технічні навчальні заклади, представники приєднаних територій та військкомат, які частували гостей заходу смаколиками.

Довідка!

Тарас Сич народився 30 березня 1966 року у Вінниці. Був активним учасником Революції Гідності, а з початком російсько-української війни пішов на фронт. Він служив польовим кухарем та санітаром. Загинув 13 лютого 2015 року під мінометним вогнем біля міста Дебальцеве.



Переглядів: 1287
Поширень: 0

Останні новини