На ринку у Вінниці виявили редиску з нітратами, фахівці попереджають про небезпеку ранніх овочів

Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області попереджає мешканців Вінниці про небезпеку ранніх овочів.

Фахівці нагадують, що нітрати, які нерідко містяться у ранніх весняних овочах є найпоширенішими токсичними забруднювачами навколишнього середовища. 

За результатами лабораторних досліджень рослинної продукції на вміст нітратів, наданих державними лабораторіями ветеринарно-санітарної експертизи, на ринках міста Вінниця з 10 по 16 березня 2023 року проведено дослідження: овочів - 380, фруктів - 69, баштанних культур - 0.

Виявлено 1 випадок з перевищенням вмісту нітратів (редиска), дана рослинна продукція (обсягом 40 кг) не допущена до реалізації.

Зазначають, що нітрати викликають чимало хвороб, в тому числі рак, а також впливають на розвиток ембріонів.

«Майте на увазі, що рання продукція, вирощена в парниках і теплицях, містить у 3-5 разів нітратів більше, ніж пізніша», - зазначають у Держпродспоживслужбі Вінниччини.

До високонітратних рослин відносяться коренеплоди та городня зелень. Перед вживанням високонітратної їжі у Держпродспоживслужбі Вінниччини радять прийняти аскорбінову кислоту або випити фруктовий сік. При варінні й тушкуванні виділення нітратів з паром переважає над їх утворенням, тому в процесі приготування капусти, цибулі, кабачків не потрібно закривати кришку.

Вінницьке міське управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області застерігає:

не купуйте ранні фрукти та овочі в місцях стихійної торгівлі; з обережністю додавайте ранні овочі в харчування дітей до 10 років; при купівлі продуктів перевіряйте наявність документів, що засвідчують їх безпеку та якість; перед вживанням фруктів та овочів ретельно їх мийте, обробляйте окропом та чистіть від шкірки.

Теги: ринки

Переглядів: 1164
Поширень: 0

Останні новини