1229 гектарів землі під Вінницею через Верховний Суд повернули в державну власність

Вінницька обласна прокуратура відстояла у судах повернення землі дослідної станції Національної академії аграрних наук України у державну власність.

Відомо, що 2016 року сільрада Агрономічного (Вінницький район) визнала нечинним право власності дослідної станції на 1229 гектарів землі сільгосп призначення. Вартість земель оцінюється у понад 300 мільйонів гривень.

У Вінницькій обласні прокуратурі зазначають, що таким чином сільська рада створила для себе зручні умови, щоб передавати ділянки у приватну власність.

Минулого року прокуратура подала позов до Господарського суду Вінницької області, аби повернути землю НААН України. Однак в липні 2022 року суд відмовив у задоволенні цього позову, тому було подано апеляцію.

В апеляційному суді рішення сільської ради села Агрономічне було визнано незаконним.

Водночас Вінницький національний аграрний університет подав касаційну скаргу, стверджуючи, що спірне рішення Агрономічної сільради не порушує інтереси держави.

Верховний Суд підтримав позицію прокуратури, касаційну скаргу ВНАУ залишив без задоволення, а постанову Північно-західного апеляційного господарського суду – без змін.

Як зазначає прокуратура Вінниччини, законність використання особливо цінних земель – є пріоритетним інтересом держави.



Переглядів: 2814
Поширень: 7

Останні новини