Вінничанам нагадують, як підготуватися до донації крові

В умовах війни постійно є потреба у донорській крові. У департаменті охорони здоров’я Вінницької міської ради розповіли, як правильно підготуватися до донації.

Підготовка до здачі крові:

За три дні до донації крові слід відмовитись від прийому анальгетиків і аспірину, а також ліків, що їх містять (ці речовини погіршують зсідання крові). Не вживати алкоголь за 48 годин до здавання крові.  Виключити із раціону смажену, жирну, копчену, їжу, молочні продукти та соління. Добре виспатися, поснідати солодким чаєм, дієтичним печивом, кашею, приготованою на воді. За годину перед здачею крові не можна палити. Приходити здавати крові можна лише за умови нормального самопочуття.  Під час попереднього огляду потрібно відверто розповісти лікареві про всі свої хвороби, не приховувати інформацію про вживання ліків, наркотичних речовин та ліків.

Що робити після донації:

відпочити 10-15 хвилин; повідомити медпрацівників, якщо відчуваєте запаморочення; не рекомендують одразу сідати за кермо; рукою, якою, з якої брали кров, не варто піднімати важкі речі, протягом 2-3 годин; не мочити й не знімати пов’язку наступні 3-4 години, інакше може зявитися синець; уникати фізичних навантажень наступні 12 годин після донації; добре харчуватись; випивати не менше 2 літрів рідини на день.

«В умовах війни зростає потреба у донорській крові, оскільки вона потрібна для того, аби рятувати життя, як наших героїв-військовослужбовців, так і цивільних людей, які постраждали внаслідок бойових дій, – зазначає директор департаменту охорони здоров’я Олександр Шиш. – Проте ми не маємо забувати й про те, що ця кров також потрібна для проведення планових операцій. Тому ми закликаємо вінничан поповнити ряди донорів, оскільки кожна доза може врятувати чиєсь життя».

Про те, які є протипоказання до донації крові та найпоширеніші міфи про донорство можна дізнатись на офіційній сторінці департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради.

Для того, аби стати донором потрібно звернутись за адресою: Вінниця, вулиця Пирогова 48. Телефон реєстратури – 0674920034. З 8-00 до 15-30. При собі необхідно мати паспорт громадянина України.



Переглядів: 983
Поширень: 1

Останні новини