Продовольча безпека в 2023 році – чого чекати аграріям та простим українцям?

Внаслідок повномасштабної війни росії проти України, продовольча безпека на світовому рівні опинилася під загрозою. Українські аграрії мужньо тримають власний фронт, попри постійні обстріли, замінування полів, крадіжку та знищення ворогом частини врожаю, здорожчання пального та логістики й інші проблеми.

На що сподіватися сільгоспвиробникам в 2023 році?

Бюджет на 2023 рік орієнтований на оборону та має на меті забезпечення перемоги, і 43% всіх коштів буде спрямовано на армію. Водночас, в бюджеті з'являться видатки на гранти для створення та розвитку бізнесу (1,37 млрд грн), та на Фонд ліквідації наслідків збройної агресії (19,3 млрд грн) – ці видатки стосуються і сільського господарства.

Уряд планує розширити фінансування пільгових кредитів через Фонд розвитку підприємництва.

Видатки на нього становитимуть в 2023 році 16 млрд грн. За словами заступника міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Висоцького, у бюджеті-2023 на потреби сільського господарства закладено 1 млрд грн 350 млн для закладки садів та 20 млрд грн за програмою доступних кредитів «5-7- 9».

В Мінагрополітики повідомили, що за 2022-й рік у межах програми «5-7-9» 36,5 тис. аграріїв залучили кредитів на 78 млрд 98 млн грн.

ТОП-5 регіонів за показником отриманих кредитів:

Київщина (12 млрд грн), Вінниччина (8 млрд грн), Кіровоградщина (7 млрд грн), Дніпропетровщина (5,4 млрд грн), Одещина (5,3 млрд грн грн).

Крім того, було ухвалене рішення про надання фінансової підтримки малому та середньому бізнесу на відновлення частково або повністю зруйнованих внаслідок бойових дій виробничих потужностей. На таку підтримку можуть розраховувати і агропідприємства.

За даними неурядової організації Conflict Observatory кожне шосте зерносховище в Україні було знищено рашистами від початку війни. Аграрії зможуть отримувати компенсації із Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. Передбачається, що кошти туди надходитимуть від заарештованих російських активів, в Україні, та за кордоном.

Читайте також: Вкрадене зерно, заміновані поля та жнива під обстрілами – чи вистачить хліба усім українцям?

Програма Grain from Ukraine та продовольча безпека усього світу

Не дивлячись на власні труднощі Україна продовжує виступати гарантом продовольчої безпеки усього світу. В листопаді 2022 року було оголошено про запуск гуманітарної продовольчої програми "Grain from Ukraine".

Ця ініціатива має на меті забезпечення зерном щонайменше 5 мільйонів людей до кінця весни 2023 року.

У неділю, 4 грудня, вже друге судно з 30 тис тонн зерна в рамках програми "Grain from Ukraine" в партнерстві зі Всесвітньою продовольчою програмою (ВПП) ООН вирушило до Ефіопії.

Загалом у межах гуманітарної ініціативи «Зерно з України» наша держава планує відправити понад 60 суден до Ефіопії, Судану, Південного Судану, Сомалі, Конго, Кенії, Ємену тощо.

Чимало країн Європи та міжнародних організацій підтримали Українську зернову програму, зробивши фінансовий, технічний чи логістичний внесок. Загалом, на реалізацію цієї програми із різних джерел залучено понад 190 млн доларів США.

Україна наполягає, щоб зернова ініціатива була продовжено безстроково. Адже через бойові дії та руйнування традиційних ланцюжків постачання росіяни наблизили до голодної смерті щонайменше 70 мільйонів людей по всьому світу.

Продовольча безпека на рівні територіальних громад

Поки держава виконує свої зобов’язання на міжнародному рівні, територіальні громади виступають надійним тилом. На сьогодні на них покладено відповідальність не лише виконувати свої безпосередні обов’язки, а й справлятися з новими викликами, які принесла війна.

«Одне з найголовніших питань, яке сьогодні стоїть перед багатьма територіальними громадами - сільськогосподарське виробництво. Тому дуже важливо, щоби територіальні громади звернули увагу на те, як підтримати місцевий бізнес, розвивати місцеві виробництва, переробку, як залучати громадян до цієї роботи, допомагати їм, щоб зміцнити продовольчу безпеку», - сказав В’ячеслав Негода, заступник Міністра розвитку громад та територій України під час обговорення 21 липня в Українському кризовому медіа-центрі.

Відтак, для забезпечення якісною сільськогосподарською продукцією жителів Вінницької міської територіальної громади, 1 грудня було затверджено програму продовольчої безпеки. На сьогоднішній день така програма є унікальною на рівні муніципалітету.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов, стверджує, що розвиток аграрного сектору – є внеском в майбутнє громади.

Програма розвитку аграрного сектору та забезпечення продовольчої безпеки Вінницької МТГ на 2023-2025 роки спрямована на забезпечення розвитку галузі землеробства та глибокої переробки сільськогосподарської продукції. А також зростання органічного виробництва, тваринництва, у тому числі ставкового рибництва та бджільництва на території громади.

Про підсумки жнив на ВІнниччині у 2022 році - читайте тут.



Переглядів: 2109
Поширень: 0

Останні новини