Понад 8, 5 тисяч голосів віддали вінничани за перейменування топонімів міста – результати онлайн-голосування

У Вінниці оприлюднили результати електронного голосування щодо перейменування вулиць, провулків, тупиків, площ тощо, чиї назви асоціюються з російським колоніальним спадком. Загалом було отримано 8 тисяч 623 голоси. Вінничани обирали назви для 38 топонімів з-поміж варіантів, рекомендованих експертами та тими, що надійшли шляхом колективних та індивідуальних звернень мешканців громади. Підсумки голосування розглянули 13 вересня на черговому засіданні Ради з питань історії, культурної спадщини та топоніміки (далі Рада), яке відбулось під головуванням заступниці міського голови Галини Якубович. Під час зібрання учасники робочої групи зробили експертні висновки та напрацювали проєкт рішення, який надійде на розгляд депутатів на найближчій сесії Вінницької міської ради.

Вінничани робили свій вибір протягом 10 днів – з 30 серпня по 9 вересня. Голосування відбувалося на платформі E-Dem, завдяки якій вдалося забезпечити прозорість та достовірність результатів. Адже за кожним голосом стоїть реальна людина і містяни включилися у процес достатньо жваво.

«Основу коригувань попередніх рекомендацій Ради складають звернення жителів вулиць щодо вшанування загиблих героїв російсько-української війни. Так, вже наприкінці вересня у міській топоніміці можуть з’явитися такі імена: Дмитра Білоконя (нині вулиця і провулок Баженова), Анатолія Черниша (нині вулиця Ковпака) Володимира Даценка (нині вулиця і проїзд Немировича-Даченка), Олексія Зинов’єва (нині вулиця Новікова), Павла Корнелюка (нині вулиця і проїзд Станіславського), Олександра Божка (нині провулок Станіславського)», - каже директор КЗ «Музей Вінниці» Олександр Федоришен.

Кожна пропозиція, що набрала найбільше голосів вінничан, була врахована під час затвердження проєкту нових назв топонімів. Врахували учасники засідання й колективне звернення жителів вулиці Юрія Смірнова, які зібрали понад 51 % підписів для перейменування її на Барвисту. А також – пропозицію мешканців вулиці Єрмака, які хочуть увічнити у ній пам’ять про загиблого героя Антона Листопада - одного з найкращих пілотів-авіаторів сучасних Повітряних Сил Збройних Сил України.

Виключення члени Ради зробили і для топонімів Громова, Писарєва, Л.Толстого та Черняховського. Через відсутність консенсусу серед експертів і з метою проведення додаткових обговорень - голосування по них перенесено на черговий блок перейменування топонімів, який відбудеться у жовтні.

«Хочу подякувати всім вінничанам за небайдужість та включеність у процес деколонізації наших топонімів. Завдяки цьому ми рухаємося далі – позбавляємось від «руского міра», радянських наративів та дійсно повертаємо нашому місту його історичне обличчя, наповнюємо навколишній простір саме українським світом. А також маємо можливість повернути із небуття видатні імена та гідно вшанувати подвиг наших захисників, - зазначила заступниця Вінницького міського голови Галина Якубович.- Це справа не одного дня й вона непроста, але ми маємо це зробити для нашої Перемоги, та для того, щоб наші нащадки могли себе ідентифікувати як громадяни незалежної України».

Загалом на даному етапі перейменуванню підлягають 160 об’єктів (вулиць, провулків, бульварів, площ, тупиків тощо). Остаточне рішення щодо нових назв прийме депутатський корпус на найближчій сесії Вінницької міської ради.

Нагадаємо, навесні у Вінниці вже змінили назву 15 топонімам.



Переглядів: 978
Поширень: 0

Останні новини