Психоемоційна підтримка через програму неформальної освіти: у Вінниці запрацює простір для дітей

У Вінниці запускають простір «СпівДія заради дітей». Тут дитина зможе отримати психоемоційну підтримку через програму неформальної освіти. Заняття безкоштовні.

Програма розрахована:

Психоемоційна підтримка. Зважають на потреби окремої дитини та групи. Допомагають прожити складний період.

Неформальна освіта. Навчають через гру, дослідження, атмосферу відкритості та якісного зворотного зв'язку.

Взаємодія з дітьми та дорослими. У стаціонарних просторах працюють зі сталими групами дітьми, об'єднаними за віком.

Проєкт розрахований на 9 місяців. За цей час планують допомогти якомога більшій кількості дітей – як і з числа внутрішньо-переміщених, так і місцевих.

«Мені зателефонувала знайома і запропонувала заснувати якийсь проект для дітей. Аби він працював на всій західній Україні. Я зі своєю подругою Оксаною сіли і за тиждень накидали «скелет» проекту, знайшли ще двох дівчат, які готові були допомогти. А на наступний тиждень уже знайшли координаторів у інших областях. Уже за два тижні ми запустили роботу проекту в Тернополі, Чернівцях, Рівному, Львові, Івано-Франківську тощо.

Через декілька місяців активної роботи, коли через проєкт уже пройшли понад 200 волонтерів-освітян і більше 2 тисяч дітей, нас вирішило підтримати ЮНІСЕФ», – каже Сніжана Бурденюк.

Щобудня проводять заняття для діток у таких напрямках:

Activity – ігрові заняття спрямовані на знайомство, комунікацію, емоційний розвиток, фізичний розвиток.

Творчість – потужний інструмент для розвитку креативності, просторового мислення та Арт-терапії.

STEAM – охоплює природничі науки (Science), технології (Technology), технічну творчість (Engineering), мистецтво (Art) та математику (Mathematics).

Вікова категорія учасників занять – діти від 5 до 12 років. Вони працюють по групах 5-7, 8-10 та 11-12 років

«Ми працюємо як з дітками-переселенцями, так і місцевими. Робимо це за певним співвідношенням 70\30, або 60/40, коли більша частина – це дітки-переселенці, а інша частина – місцеві дітки. Ми дуже хочемо, аби дітки між собою спілкувалися, аби не створювалася штучна сегрегація дітей. В першу чергу, з місцевих діток беруть з малозабезпечених дітей, або з іншими соціальними статусами. Це можуть бути також дітки, чиї батьки воюють з окупантами», – додає Сніжана.

Стаціонарні центри та мобільні команди працюють уже в більше 10 містах України. Невдовзі запрацює і у Вінниці. Нині в команду на місцях шукають освітян, психологів, координаторів з різних навчальних напрямів, які готові долучитись до проекту.



Переглядів: 2049
Поширень: 0

Останні новини