На Вінниччині 19 осіб захворіли на хворобу Лайма через укуси кліщів

За п’ять місяців 2022 року на Вінниччині виявили 19 випадків зараження хворобою Лайма. Всі випадки пов’язані із укусом кліщів. Інкубаційний період складав від 3 днів до року.

Про це повідомили у Вінницькому лабораторному центрі МОЗ.

В порівняні з тим самим періодом 2019 року захворюваність зменшилась в три рази. Стрімке зменшення захворюваності пов’язано з карантинними обмеженнями та обмеженнями перебування на природі.

Хвороба Лайма є найпоширенішою трансмісивною кліщовою інфекційною хворобою країн північної півкулі і вагомою медичною проблемою з огляду на можливість ураження багатьох органів і систем, схильність до хронізації, що може бути причиною тривалої втрати працездатності та появи інвалідності.

Кліщовий бореліоз реєструється по всій території Вінницької області. За період 2019 року, захворювання реєструвалося на 17 адміністративних територіях області. Вперше виявлено його розповсюдження в 35 населених пунктах області. Захворіло 375 осіб, що склало 3,9 на 100 тис. нас., госпіталізовано 100 хворих (26,7 %) від усіх хворих. У 248 захворівших (66,1 %), діагноз підтверджено лабораторно.

Не всі кліщі переносять збудників небезпечних хвороб, однак їх укуси можуть загрожувати людині такими хворобами, як іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), хвороба Міямото, кліщовий вірусний енцефаліт і ще близько 150 найменувань.

Мікробіологічна лабораторія ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» проводить дослідження кліщів на лаймбореліози та діагностику хвороби Лайма.


Переглядів: 1950
Поширень: 0

Останні новини