У Вінниці за ініціативи «Інституту розвитку міст» відбувся кулінарний майстер-клас

Вчора, 6 червня, у Вінниці відбувся кулінарний майстер-клас у рамках впровадження «Інтеркультурної стратегії Вінницької міської територіальної громади». Учасники заходу досліджували особливості подільської кухні та готували страви разом з гастрогідесою Оленою Павловою.

Організували захід фахівці комунального підприємства «Інститут розвитку міст». Майстер-клас провели у ресторані «Влтава». Гастрогідеса Олена Павлова розповідала учасницям з Харкова, Маріуполя, Сєвєродонецька та Вінниці про особливості подільських страв. Кожна змогла зліпити вареники з оригінальною начинкою з картоплі або маку, спробувати освіжаючий кисломолочний напій з огірками, спаржу та паштет з чорних бобів.

«Коли я лише починала займатися історією подільської кухні, тоді переважна більшість рестораторів казали, що її немає. Регіон подільський є, але кухні, яка йому притаманна, - немає. Моя історична освіта та любов до приготування страв поєдналися і мені стало цікаво, що ми можемо додати до української кухні», - розповідає Олена Павлова.

Під час кулінарного майстер-класу, учасниці дізнались про те, які страви притаманні Поділлю, а також ділилися особливостями того, що готували в їхніх областях та які назви мали одні й ті ж страви в різних регіонах. Учасники кажуть, що такі майстер-класи важливі, оскільки, крім знайомства, це ще й обмін культурою різних областей України. Також це можливість, принаймні на деякий час, відволіктися від подій в житті та отримати позитивні емоції.

«Ми розуміємо, що для людей, які переселилися, важливо адаптуватися у новій громаді. Тому вирішили створити такі умови, організовуючи заходи і знайомлячи з нашим містом, людьми, які тут проживають, культурою. Щоб гості могли дізнатись, який настрій цього міста та дух, і побачили перспективами подальшого перебування. Це також можливість обміну досвідом, певна мотивація і стимул надалі створювати світ навколо себе. Такі майстер-класи влаштовуємо для того, щоб об'єднуватися, відпочити, набратися сил та нових ідей, робити все можливе й неможливе для перемоги», - зазначає локальна координаторка Програми «Інтеркультурні міста» у місті Вінниця Юлія Кашпрук.

Захід відбувся в рамках впровадження «Інтеркультурної стратегії Вінницької міської територіальної громади» за фінансової підтримки Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ (проєкт «Інтегрований розвиток міст в Україні ІІ» за сприяння Урядів Німеччини та Швейцарії).

«Інтеркультурна стратегія нашої громади затверджена ще в 2020 році. Вона передбачає низку заходів до 2030 року для іноземців та тих, хто приїздить знайомитись з Вінницею. Але наразі профіль трохи змінився і більше уваги приділяється саме внутрішньо переміщеним особам, - говорить директорка КП «Інститут розвитку міст» Валентина Ткачук. - Для нас важливо, щоб люди інтегрувались та знайомились із нашим містом, відчували підтримку та знаходили в собі сили рухатись далі, тому й організовуємо подібні заходи».



Переглядів: 1504
Поширень: 0

Останні новини