Нові винаходи вінницьких науковців допомагатимуть продовольчій безпеці України

Винаходи вінничан, спрямовані на безпеку в аграрному виробництві, презентували у науково-дослідному і навчальному центрі «ВНТУ-ФРЕНДТ».  Їх створили у новому навчальному центрі на базі Вінницького політехнічного університету. На презентації цих винаходів були присутні заступник Вінницького міського голови Андрій Очеретний, голова Вінницької обласної ради Вячеслав Соколовий, науковці та фахівці.

Ректор політехнічного університету професор Віктор Біліченко у вітальному слові зазначив: «Тристоронній меморандум про створення науково-дослідного центру «ВНТУ-ФРЕНДТ» був підписаний за три місяці до початку війни, 22 листопада 2021 року. У нас були зовсім інші напрацювання і плани, але їх довелося серйозно коригувати. Не зважаючи на це, тристороння співпраця між науковцями, бізнесменами і владою результативна і плідна. Зараз над планетою нависає загроза голоду, бо московити засівають нашу землю мінами. Не тільки плуги та борони необхідні нашим аграріям, а й міношукачі, щоб очистити поля. Є випадки загибелі наших аграріїв в країні. Тому наші науковці взялися за нові технічні розробки».

До присутніх звернувся заступник міського голови Андрій Очеретний. «Мені приємно, що тристоронні меморандум та наша співпраця дала позитивні результати, – каже Андрій Очеретний. – Сьогодні Вінниця прийняла 23 підприємства з усієї України. 20 вже розпочали працювати. Десять підприємств саме сільськогосподарського напрямку. Тому дуже важливо спочатку зробити безпечними поля, на котрих вирощуються сільськогосподарські культури. Ми аграрна область, але в нас є все для того, щоб не бути тільки сировинною базою, а й займатися переробкою і бути самодостатніми. Ми говоримо про додану вартість. А вона створює робочі місця. У Вінниці вже є більш як 230 новостворених робочих місць. Очікуємо, що до кінця року їх буде близько 900. Чим більше в Україні буде безпечних полів, тим більше буде роботи. Сьогодні в нас ринок звузився. Через війну багато людей виїхало за кордон. Але економіку потрібно відновлювати. Без повноцінної роботи підприємств неможлива наша перемога. Тому варто працювати у цьому напрямку й надалі та презентувати такі винаходи по всій Україні. Варто зазначити, що саме у Вінниці усі інновації дуже гарно приживаються».

Голова обласної ради Вячеслав Соколовий сказав: «Знаю напевно, що це обладнання буде працювати не тільки на Вінниччині. Вінницькі науковці пропонують справді багато цікавих винаходів, завдяки яким наша область демонструє найкращі показники в Україні, адже завдяки новим технологіям ми можемо досягати нових результатів. Дякую за те, що ви завжди йдете на крок наперед».



Переглядів: 1812
Поширень: 0

Останні новини