У Вінниці внутрішньо переміщених осіб залучатимуть у туристичне та культурно-мистецьке життя міста

Привабити туриста, показати рідкісні колекції та провести цікаві тематичні зустрічі. Комунальне підприємство Вінницької міської ради «Офіс туризму Вінниці» та громадська організація «Вінницький музей моделей транспорту, ретротехніки, колекцій і мініатюр» уклали угоду про співпрацю, яка дозволить презентувати унікальні експонати в рамках туристичних пропозицій Офісу. Крім того, такий договір допоможе залучити внутрішньо переміщених осіб в туристичне та культурно-мистецьке життя Вінниці.

Вінницький музей моделей транспорту - єдиний в Україні виставковий проєкт, в якому налічується понад 10 тисяч мініатюр транспорту. Цю унікальну колекцію її власник Олександр Вдовиченко збирав 49 років поспіль у понад 50 країнах світу.

«Музей працює щоденно без перерви, без вихідних. В період воєнного стану він не припиняв свою діяльність. Зараз 90% відвідувачів Музею - це люди, які є гостями нашого міста. За період з березня по травень його відвідало понад 3500 осіб, з яких близько 3000 – внутрішньо переміщені особи. Це «родзинка» нашого міста, куди, як магнітом, тягне дорослих та дітей. Угода з Офісом туризму Вінниці – це велика подія в житті нашого Музею. Ми разом будемо реалізовувати на пільгових умовах багато екскурсійних програм, також є спеціальний клас, де можна проводити тематичні зустрічі та лекторії. Тож попереду багато цікавих проєктів для вінничан та гостей нашого міста», - каже голова ГО «Вінницький музей моделей транспорту, ретротехніки, колекцій і мініатюр» Олександр Вдовиченко.

Угода про співпрацю дозволить не тільки презентувати унікальні експонати в рамках туристичних пропозицій Офісу, а й підтримати ініціативи внутрішньо переміщених осіб. «Яскравим прикладом підтримки ініціатив переселенців стало відкриття персональної виставки уродженки Дніпра Олени Кудлай «Вінниця, яка прихистила та вразила» в Музеї моделей транспорту. Жінка переїхала до Вінниці у зв’язку з військовими діями. Олену місто зачарувало своїм затишком, спокоєм, охайністю та доброзичливими людьми. Переселенка, гуляючи вуличками Вінниці із собакою, робила атмосферні світлини. Ми підтримали ініціативу Олени і вирішили зробити виставку у Музеї моделей транспорту, щоб якомога більше вінничан та гостей нашого міста змогли побачити Вінницю очима переселенця. І водночас переглянути унікальні експонати Музею», - говорить Тетяна Маєвська.

Авторка виставки Олена Кудлай розповідає, що жахливий ранок 24 лютого змінив її життя, плани та добробут, як і всіх українців. Жінка рятувала породіль з дітьми з Харкова і перевозили їх своїми силами у Дніпро. Потім прийняла термінове рішення теж виїхати з рідного міста. Кудись подалі, але не з України. Дорогою зупинилася у Вінниці, у друзів. І затрималась на три місяці.

«Десь місяць на другий я почала розуміти, що оживаю. Завдяки тому, що з нами поїхав собака, і був вільний час, я ходила з Оскаром пішки на прогулянки по Старому місту, парками, гуляла вуличками Вишеньки…» - розповідає Олена Кудлай.

Олена додає, що Вінниця її зачарувала з першого погляду. Жінка з кожної прогулянки робила десятки світлин, шукала різні цікаві локації, насолоджувалась спокоєм і красою міста. Тож і виставка має символічну назву «Вінниця, яка прихистила та вразила».

«Коли прийшла весна та почали квітнути дерева і клумби, місто засяяло та почало посміхатися мені щоранку. З кожною прогулянкою я знаходила та відкривала для себе чарівні куточки Вінниці. Починаючи з Вежі, старовинних будинків та маєтків, сучасних споруд та незліченних витворів мистецтв з металу. Справжня душевність та щирість – міст з унікальними металевими єнотами і котиками. Таку красу, гармонію та духовні цінності я бачу у Вінниці на кожному кроці. Все твориться з любов’ю та душею. Сподіваюсь, крізь мої світлини кожен відчує гармонію, енергію та надихнеться на красиве спокійне життя у Вінниці. Вірю, що спокій та злагода якнайшвидше прийде у кожен куточок нашої країни. Люди, які покинули рідні міста, зможуть повернутись додому. Окрема подяка Олександру Вдовиченку та Офісу туризму Вінниці за підтримку моєї ідеї щодо створення виставки. Щира подяка керівництву міста за сприяння та кваліфіковану допомогу у реалізації проєкту», - говорить Олена Кудлай.

У Музеї моделей транспорту виставка триватиме до 22 червня. Всі охочі зможуть долучитись до відвідування Музею моделей транспорту та переглянути атмосферні світлини Олени Кудлай.



Переглядів: 1846
Поширень: 0

Останні новини