Деколонізація: вінничани можуть долучитись до перейменування вулиць та внести свої пропозиції

У Вінниці триває робота з перейменуванням вулиць, назви яких мають хоч якесь відношення до росії. Всі охочі можуть надсилати пропозиції щодо нових назв вулиць на електронну адресу 1363vn@gmail.com. За результатами обговорень Рада з питань історії, культурної спадщини та топоніміки прийме остаточне рішення.

Члени Ради з питань історії, культурної спадщини та топоніміки, яка є дорадчо-консультативним органом при Вінницькому міському голові, сформували перелік вулиць нашого міста, які рекомендовано перейменувати у рамках деколонізації Вінниці. Це - 82 назви, або ж 194 топоніми (вулиці, провулки, проїзди, тупики, парк).

З переліком, а також з обґрунтуванням, чому конкретні топоніми можуть бути перейменовані, можна ознайомитися тут https://bit.ly/3rGRKZm . Наразі цей перелік не є остаточним, туди можна внести пропозиції.

Наразі вже перейменовано більше десятка топонімів і один парк. Вінничани активно продовжують надсилають пропозиції щодо нових назв вулиць.

«Знаю, що надійшло багато варіантів. Ми вдячні за небайдужість до рідного міста та активну позицію, адже людям важливо, як називатимуться вулиці, на яких вони живуть, якими щодня ходять вони та їхні рідні, діти, назви яких вони постійно бачать. Нам не потрібні назви вулиць, пов’язані з росією. В Україні є свої письменники, митці, герої, легендарні особистості. Нам потрібно цінувати своє, рідне. Тож, позбуваймося нав’язаної «сусідської» спадщини разом. Опитування ще триває, тож хто має бажання долучитись – будь ласка, а якщо ви вже проголосували, то дякуємо вам», – каже заступниця міського голови Галина Якубович.

Директор КЗ «Музей Вінниці» Олександр Федоришен розповів, що надходять як колективні, так і індивідуальні звернення з пропозиціями назв вулиць. «Прохання ділитись інформацією з друзями та знайомими, щоб охопити найбільше думок», – додав директор КЗ «Музей Вінниці» Олександр Федоришен.пер


Теги: Вінниця

Переглядів: 2073
Поширень: 0

Останні новини