Україна має достатньо зерна, щоб прогодувати себе більше року

Попри російські атаки на склади, Україна має достатньо зерна, щоб годувати всю країну понад рік, а ще буде додатковий врожай, розповів в ефірі Радіо Свобода радник президента України з економічних питань Олег Устенко.

Хоч і з проблемами, але Україна провела посівну кампанію. За словами Устенка, засіяно щонайменше 70% запланованих площ.

«Але проблема в тому, що ти не можеш нормально займатися сільським господарством. Російський агресор все краде – пшеницю з запасів, паливо, добрива, техніку. Побачили, що техніку стало красти складніше, – вона з GPS-трекерами, тому зараз намагаються розбирати техніку на деталі. Про це знає і російський уряд, і військове командування. Попри атаки на склади, у нас достатньо зерна, щоб прогодувати всю країну більше ніж один рік. А ми ще й посіяли. У нас буде додатковий врожай, якого повністю вистачає для нас», – сказав Олег Устенко.


Експорт зерна ускладнений через морську блокаду з боку Росії. Україна шукає альтернативні шляхи.

Устенко зауважив, що країни ЄС допомагають Україні з альтернативними логістичними коридорами, але водночас продовжують сплачувати Росії мільярди доларів за енергоносії.

«Зусилля мають бути сконцентровані на тому, щоб зупинити війну. Зупинити війну такими заходами, які є в шостому пакеті санкцій з нафтовим ембарго. Якщо його запровадять, але запровадять через шість місяців, нас це точно не влаштовує. Бо протягом цих шести місяців, з одного боку, нам допомагають вивозити зерно, але з іншого – годують Путіна. І протягом шести місяців будуть намагатися нагодувати його 200 мільярдами доларів, виплативши йому за нафту. Так це не робиться. Потрібно посилювати санкції, пришвидшувати їх і паралельно допомагати Україні з логістичними коридорами. Бо ми з зерном будемо, проблема – як нагодувати весь світ», – зазначив Олег Устенко.


Теги: Урожай

Переглядів: 1915
Поширень: 0

Останні новини