До умов конкурсу проєктів БГІ на 2022 рік внесли зміни: збільшили суми та врахували гендер

Пропозиції щодо внесення змін до «Положення про Бюджет громадських ініціатив Вінницької міської територіальної громади» обговорили 25 січня за «круглим столом» у Вінниці. Про це дописує заступник міського голови Андрій Очеретний на своїй сторінці у Фейсбук. 

Пропозиції зазначених змін розроблені на основі результатів досліджень проведення конкурсу «Бюджет громадських ініціатив ВМТГ» у 2021 році, рекомендацій від команди проєкту EGAP та кращих практик реалізації Громадського бюджету в інших обласних центрах України. Під час засідання «круглого столу» присутні обговорили різні пропозиції та думки учасників конкурсу. Як результат, запропоновані основні зміни до конкурсу проєктів «Бюджет громадських ініціатив Вінницької міської територіальної громади», який реалізовуватиметься в 2022 році: 

    Автор проєкту – житель ВМТГ, віком від 16 років, який має реєстрацію в громаді; особа, яка працює чи навчається на території громади; внутрішньо переміщена особи, а також іноземець, який має посвідку на постійне чи тимчасове місце проживання та подала проєкт для участі в конкурсі «Бюджет громадських ініціатив ВМТГ».

    Збільшується верхня межа обсягу малих проєктів з 250 до 350 тис. грн та великих – з 1,1 до 1,3 млн грн.

    При подачі проєкту на конкурс його повинні підтримати не 10, а 15 жителів ВМТГ, що фіксується їх підписами.

    Враховуючи доступ до використання «адміністративного ресурсу» осіб, які зацікавлені у реалізації проєктів на території шкіл або бібліотек, пропонується встановити обмеження щодо загального обсягу «Бюджет громадських ініціатив ВМТГ» для освітніх проєктів на рівні до 40% та для проєктів на території бібліотек – до 10%.

    До вимог для проєкту пропонується додати пункт що «проєкт має відповідати принципам гендерної рівності та (або) інклюзивності, та (або) культурного різноманіття (чи інтеркультурності)».

    Загальний термін для голосування за проєкти пропонується збільшити до 1 місяця. Враховуючи, що частка жителів ВМТГ не мають досвіду користування електронними інструментами та віддають перевагу голосування за допомогою паперових бланків, пропонується не проводити у 2022 році голосування у ВМТГ виключно в електронному вигляді. Змішане голосування в електронному та паперовому варіантах розпочинається раніше з 15 вересня до 30 вересня, а наступні 15 календарних днів пропонується голосування здійснити виключно в електронному варіанті.

    Враховуючи зміни термінів голосування раніше на 15 днів, пропонується також зменшити термін для аналізу та оцінки проєктів Експертною групою конкурсу з 2,5 місяців до 45 календарних днів.

    Під час голосування та проведення інформаційних заходів з метою популяризації власного проєкту, забороняється авторам та іншим зацікавленим особам використовувати неточну, недостовірну інформацію, яка спотворює зміст проєктів або дискредитує інших авторів, вводить або може ввести в оману жителів Вінницької міської територіальної громади. Не надавати чи не обіцяти жителям грошові кошти, сувеніри, різноманітні сертифікати, подарунки (які розігруються вибірковим методом) або інше майно, переваги, пільги, послуги матеріального або нематеріального характеру за вчинення або невчинення задля підтримки/голосування за той чи інший проєкт Бюджету громадських ініціатив. Забороняється безкоштовне масове підвезення транспортом одночасно більше 4-х осіб, які мають бажання здійснити волевиявлення щодо підтримки того чи іншого проєкту, та забороняється безкоштовне частування напоями та різноманітними смаколиками.

      Під час визначення проєктів-переможців конкурсу на території сіл та селища залишити коефіцієнти для населених пунктів на рівні 2021 року. У разі перемоги проєкту, реалізація котрого передбачена на територіях декількох старостинських округів, то пропонується застосовувати коефіцієнт - 1.

Зазначені зміни будуть винесенні на розгляд виконкому та депутатів міської ради. 


Переглядів: 2736
Поширень: 0

Останні новини