Стресовий перелом найефективніше діагностувати на МРТ: лікар-рентгенолог розповіла про переваги діагностики наслідків травм на МРТ

Як відбувається обстеження пацієнтів з переломами на магнітно-резонансній томографії? Чи можна робити МРТ кінцівки в гіпсі? Чи варто вагітним жінкам проходити МРТ суглобів? Як сканується на МРТ кисть? Що таке «позиція супермена»? Які переваги МРТ при обстеженні переломів, вивихів, порваних сухожиль? Що таке стресовий перелом і чому його неможливо діагностувати за допомогою інших інструментальних методів досліджень?


Відповіді на ці та інші запитання надала лікар-рентгенолог Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Аліна Данькова.


Чи збільшується кількість обстежень суглобів на МРТ у зимовий час?


Взимку через ожеледь завжди збільшується травматизм. Люди падають травмуючись, тому безумовно кількість таких обстежень на МРТ збільшується. 


Також дуже часто ми обстежуємо людей, що повертаються з гірськолижних курортів з вивихами, переломами, розривом зв’язок чи менісків. Можна сказати, що буквально кожне четверте травмоване коліно, яке ми обстежуємо на МРТ – результат активного відпочинку на лижах та сноубордах. Однаково звертаються як чоловіки, так і жінки, у трохи меншій кількості обстежуємо дітей. 


Які суглоби обстежуєте найчастіше?


Дуже часто вінничани травмують плечові, гомілковостопний та колінні суглоби. Трохи рідше ми скануємо на томографі ліктьові та кульшові суглоби, але це якщо йде мова саме про зимовий період. Якщо ж брати міжсезоння, то колінні суглоби все ж переважають, їх дуже часто травмують спортсмени, вони першочергово страждають у людей, що мають зайву вагу.


Що є показом для обстеження кисті? Як відбувається процес діагностики?


Це не дуже часте обстеження насправді. Ми його проводимо один-два рази на місяць, а то й рідше. Хоча показів для МРТ кисті є чимало. Насамперед це дегенеративні зміни в заплесно-плеснових , плесно-фалангових, міжфалангових та променево-зап’ясних  суглобах.
Також показами є наслідки травмування: переломи кісток кисті, побутові та спортивні травми, вивихи суглобів, розриви сухожиль та зв’язок, які укріплюють суглоби кисті.


Хронічна біль та порушення рухливості суглобів, патологічне ураження сухожилків, артрити та артрози, ревматичні ураження суглобів при ревматоїдному та псоріатичному артритах, тунельний синдром, підозра на пухлини в ділянці кисті… все це являється показами для МРТ кисті. 


Нерідко трапляються й більш банальні покази – нашарування рідини в порожнинах суглобів, що формують кисть.
Ну й звісно, МРТ кисті проводиться для контролю перед виконанням планових операцій, контролю в післяопераційному періоді та для перевірки ефективності лікування.


А проводиться процес діагностики трохи незвично: сканування кисті відбувається в лежачому положенні на животі з однією простягнутою вперед рукою, яка й потребує обстеження. Це положення називається «позицією супермена». Кисть фіксується спеціальною катушкою та обкладається спеціальними валиками для повного знерухомлення.


Які покази для обстеження суглобів, окрім травм опорно-рухової системи? 


Окрім травм, люди обстежують свої суглоби на предмет їх дегенеративних змін. Запальні захворювання суглобів, об’ємні процеси в кістках, в синовіальних оболонках, в параартикулярних м’яких тканинах теж часто стають причинами МР-сканування.


На МРТ суглобів найчастіше направляють травматологи-ортопеди, онкологи. Бувають і самозвернення пацієнтів, коли їх, наприклад, турбують біль в суглобі чи скутість в рухах. Але в подальшому вони все рівно направляють на консультацію до травматолога-ортопеда.
Дуже часто ми скануємо суглоби спортсменів - важко- та легкоатлетів, велосипедистів, танцюристів, футболістів, представників бойових мистецтв, а також пацієнтів, що мають у своєму анамнезі таке захворювання як артрит.


Відомо, що у вагітних жінок часто страждають колінні суглоби, адже на них суттєво збільшується фізичне навантаження. Чи можна вагітним проходити МР-томографію колінних чи інших суглобів?


Дійсно в період вагітності навантаження на суглоби збільшується і не лише на колінні. Страждають також гомілковостопний та кульшові суглоби. Але все ж вагітним краще зачекати до народження дитини. МРТ вагітним жінкам дозволена, але якщо для неї є серйозні причини. Просто збільшене фізичне навантаження на суглоби під час вагітності не є достатньою причиною для МР-діагностики.


Краще все ж перечекати період вагітності й обстежуватись жінці після народження дитини. 


Але якщо є абсолютні покази для МРТ вагітної, то звичайно ми такі обстеження проводимо. Це можуть бути наслідки травм, операційних втручань, підозри на злоякісні утворення чи різке загострення хронічних хвороб.


Як відбувається обстеження пацієнтів з переломами? Чи потребують люди знеболення перед томографією? Чи можна обстежувати на МРТ кінцівку у гіпсі?


Такі обстеження проводяться в стандартному порядку, вони нічим не відрізняються від рутинних обстежень суглобів. Просто в травмованих людей кінцівки можуть бути іммобілізовані за допомогою лонгет чи гіпсу. Лонгету ми знімаємо, а обстеження з гіпсом – це звична справа. Гіпс не заважає візуалізувати картину, знімки все рівно будуть високоінформативними. Єдине в таких випадках треба буде враховувати об’єм кінцівки разом з гіпсом. Тут головне, щоб загіпсована нога чи рука поміщались в спеціальну катушку. Якщо ж не поміщається, то з дозволу травматолога гіпс доведеться знімати.


А загалом, дуже часто травмовані пацієнти не здогадуються, що в них є переломи, тому багато хто не потребує знеболення перед обстеженням. А ті пацієнти, яких турбує сильний біль, звичайно потребують знеболення.


Наслідки травмувань нерідко діагностують за допомогою КТ. Які переваги МРТ при обстеженні переломів, вивихів, порваних сухожиль?
Дійсно, КТ дуже часто використовують для діагностування тих чи інших патологій та травм опорно-рухового апарату. Адже це значно швидший метод діагностики, а також за допомогою КТ можна виявляти одразу декілька переломів в різних ділянках тіла.
Та на відмінно від КТ на МРТ ми можемо побачити набряк кісткового мозку в місці перелому. Жоден інший інструментальний метод діагностики не справиться так чітко з цим завданням.


Ще однією перевагою МРТ над КТ є діагностика стресових переломів трубчастих кісток. Ці переломи виникають не через травмування, а в наслідок сильного фізичного перенавантаження на кінцівку. Наприклад, людина без належної фізичної підготовки вирішила різко зайнятись силовими вправами, або ж захотіла пробігти 10 км. Після такого навантаження може з’явитись сильний ниючий біль в нозі, найчастіше в таких ситуація страждають великогомілкова та стегнова кістки…


І от візуалізувати ці стресові переломи можливо дуже ефективно саме за допомогою МРТ. 


Які захворювання суглобів можна виявити під час МР-обстеження?


Можна виявити тендиніти, бурсити, лігаментити, фіброзити – захворювання запального  ґенезу, а також системні патології - хвороба Бехтєрєва, васкуліт, дерматоміозит, периартериит, саркоїдоз. Дегенеративні захворювання суглобів теж добре візуалізуються на МРТ – остеоартроз, остеопетроз, розшаровуючий остеохондрит.


Онкологічні захворювання кісток, які руйнують суглоби теж ефективно діагностуються - метастази в кістках, мієломна хвороба, лейкоз.
Загалом дуже багато патологій та різних дегенеративних змін в опорно-руховому апараті людини можна виявити за допомогою МРТ.


Чи траплялись випадки, коли під час діагностики перелому виявлялись якісь патології?


Так, звісно, таке нерідко трапляється. Під час обстеження наслідків травматичних ушкоджень можна виявити ушкодження або розриви прилеглих структур, які формують цей суглоб, або його укріплюють: синовіальні оболонки, зв’язки, меніски. 


Частими випадковими знахідками в структурі кісткового мозку є енходроми – доброякісні внутрішньокісткові пухлин та інфаркти кісткового мозку, які виникають на фоні антибіотико- чи гормонотерапії. Про наявність цих патологій пацієнт може навіть не здогадуватись, але з часом вони погіршили б його якість життя.


Вчасна діагностика дуже важлива і магнітно-резонансна томографія в цьому ідеально допомагає.

Записатись на МРТ в Лікувально-діагностичний центр «Меділюкс» можна за телефонами: 067 33 77 697, 0800 33 01 30 (безкоштовно з мобільного).


Теги: медицина

Переглядів: 5443
Поширень: 7

Останні новини