У Вінниці продовжують створювати комфортне міське середовище

Сьогодні, 24 грудня, під час сесії міської ради Вінницький міський голова Сергій Моргунов презентував звіт про головні проєкти, які реалізовували в місті протягом року. Розповів, що вже зробили та що планують реалізувати у 2022 році, зокрема, у пріоритеті №5 - доступне, безпечне та екологічно чисте середовище.

У Вінниці продовжують розвивати зелену інфраструктуру громади. Цьогоріч висадили 1428 молодих дерев. З приєднанням до Вінниці сусідніх сіл, загальна площа громади зросла більше ніж удвічі – переважно за рахунок земель сільськогосподарського призначення. 

«Ми провели досить серйозну і масштабну роботу по аудиту сільськогосподарських земель. Перевірку виконала компанія ТОВ «Вкурсі Агро». У результаті зібрали відомості по семи тисячам ділянкам площею 11 тисяч га. Ми створили електронну карту на 700 полів площею 8 тисяч га. Завдяки таким заходам ми однозначно підвищуємо прозорість і якість використання земельних ресурсів. Це важливо, адже в подальшому ми повинні ефективно планувати розвиток територій громади», – зауважив міський голова.

У житлових кварталах громади продовжують створювати комфортне міське середовище. У 2021 році облаштували нові простори. У спільному дворі багатоповерхівок на Порика та Космонавтів збудували майданчик з ігровою зоною та гімнастичним комплексом. А в мікрорайоні Можайка, на 1-му пров. Київському, встановили дитячий майданчик та тренажери. Комплексно оновили 15 прибудинкових територій багатоповерхівок, в тому числі з попередньою заміною зовнішніх мереж.

Сергій Моргунов підкреслив, що продовжується масштабний проєкт по очистці Південного Бугу. Виконали майже 72% І-ої черги робіт – це 2,3 км по руслу річки. За рік викачали 153 тис. кубічних метрів намулу.

«В цьому році ми вперше отримали від обласного екологічного фонду 10 млн грн на цей проєкт. Хочу подякувати депутатам Вінницької обласної ради і голові Вінницької ОДА за підтримку в реалізації цього проєкту. Єдиного і першого серед муніципалітетів в Україні», – каже очільник громади.

Розпочали роботу з дослідження проблематики 37 малих річок Вінниці – разом з фахівцями, міжнародними експертами та активними мешканцями. Обрали річку Дьогтянець як демопроект, на прикладі якого буде сформовано методологію поводження зі всіма малими річками Вінниці.

Продовжили програму екологізації муніципального транспорту. У 2021 році придбали 10 газових комфортабельних автобусів Otokar відомого турецького виробника. Зібрали 8 тролейбусів «VinLine» з запасом автономного ходу 20 км на базі транспортної компанії.

Що планують реалізувати у 2022 році?

У 2022 році у Вінниці закінчать реконструкцію парку «Хімік» за підтримки GIZ, Урядів Німеччини та Швейцарії. Щодо озеленення, то у Вінницькій міській територіальній громаді  планують висадити не менше 1000 дерев.

Буде завершено першу чергу очистки Південного Бугу та розпочнеться ІІ етап проєкту – від 29-ої школи у напрямку до центра міста, що загалом передбачає очищення ділянки русла 3,4 км.

«Ми і далі будемо збільшувати парк екотранспорту. Плануємо придбати 10 електробусів та 8 зарядних станцій за Кіотським протоколом. Це державна програма – ми забезпечуємо 30% співфінансування з бюджету громади. Також поповнимо парк тролейбусів за рахунок випуску ще 7 «VinLine», 2 з яких з автономним ходом. Крім того, в  наступному році очікуємо поставку першої партію трамваїв «Tram2000» у рамках 2-ї фази проєкту «Цюрихські трамваї для Вінниці», що дасть можливість оновить рухомий склад трамвайного депо», - говорить Сергій Моргунов.


Переглядів: 3309
Поширень: 0

Останні новини