Сімейний лікар у Вінниці: «Нерідко передозування вітамінами має шкідливіший вплив на організм, аніж їх дефіцит»

Безконтрольно по самопризначенню вітаміни та мікроелементи вживати не можна, адже така «допомога» імунітету може нанести непоправну шкоду здоров’ю.

За словами сімейного лікаря Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Наталії Шеремети, перш ніж купувати будь-які аптечні вітаміни, варто проконсультуватись зі своїм лікарем.

«Якщо ваша шкіра має надмірну сухість, волосся випадає, ви швидко втомлюєтесь та постійно відчуваєте сонливість, - першочергово зверніться до свого сімейного лікаря. Всі ці ознаки можуть дійсно свідчити про дефіцит вітамінів та мікроелементів у вашому організмі, але також це можуть бути симптоми різних захворювань. В цьому треба розбиратись» - переконана сімейний лікар Наталія Шеремета.

«Передозування вітамінами – досить часта ситуація».

Пандемія COVID-19 змусила людей більше піклуватись про свій імунітет. І якщо раніше в зимовий період вінничани для профілактики ГРВІ намагались більше вживати цитрусових, часнику, калини, то тепер до раціону активно добавляють аптечні вітаміни та біодобавки.

«Я погоджуюсь, що допомагати своєму імунітету виконувати захисну функцію потрібно. Взимку особливо не вистачає вітаміну Д, який ми отримуємо з сонячним промінням. Активне всмоктування кальцію та фосфору з продуктів харчування відбувається саме завдяки вітаміну Д. Без достатньої його кількості, кістки можуть стани ослабленими та ламкими. Але передозування вітаміном Д призведе до гіперкальціємії – надмірного накопичення кальцію в крові; спровокує біль у кістках, часті нудоту та блювоту, надмірне сечовипускання.

Для імунітету, тим більше в час пандемії, дуже важливий цинк. Він є в бобових, морських продуктах, горіхах… Але ці продукти, зазвичай, не часто присутні в раціоні вінничан. Ну, принаймні, далеко не в усіх. Тому його варто вживати додатково у вигляді мінеральної добавки. Люди, почувши «дзвін», що при COVID-19 треба цинк, почали масово його скуповлювати. Як результат, передозування цинком – досить часті ситуації. Пацієнти скаржаться на біль у шлунку, діареї, судоми, послаблення імунітету, не розуміючи, що причина криється якраз в цинку, який мав би «зробити добре» - розповідає Наталія Шеремета.

За словами лікаря, якщо організму пацієнта не потрібен саме той чи інший мікроелемент, то вживаючи його, людина тільки погіршить ситуацію. І нерідко передозування вітамінами має шкідливіший вплив на організм, аніж їх дефіцит.

«Найчастіше люди самі собі «призначають» вітаміни D, групи B, C, А, К та E. І саме їхнє передозування може призвести до найсумніших наслідків.

Самостійність у призначенні собі медичних препаратів і вітамінних комплексів здатна привести до частих головних болів, алергії та розладу травної системи. Якщо людина навіть після появи цих ознак не припинить прийом ліків, її здоров'я може похитнутись ще більше: наступним етапом буде випадання волосся та підвищена сухість шкіри. Креми, спреї та тоніки проблему не вирішать. Більше того, будь-яка самодіяльність лише посилюватиме проблему.

Не раз у моїй лікарській практиці траплялись випадки, коли пацієнти забагато вживали каротин – попередник вітаміну А й у «винагороду» отримували каротинову жовтуху. Це лише так здається, що вітамінами собі шкоди не завдасиш» - стверджує лікар.

«Кожен організм потребує своїх вітамінів»

Наталія Шеремета наголошує, що неможна просто начитатись в інтернеті інформації про користь вітамінів й призначити їх собі. Адже кожна людина має свої індивідуальні потреби. До того ж та чи інша симптоматика, може бути схожою при дефіциті вітамінів та мікроелементів, тому можна просто «не вгадати» з потрібною біодобавкою.

«Самому собі вітаміни приписувати ні в якому разі не можна. Треба всі свої дії, що стосуються самолікування, узгоджувати з сімейним лікарем. Адже симптоми, які пов’язують із нестачею вітамінів, не завжди відрізняються один від одного, а отже тут потрібні певні додаткові лабораторні дослідження, щоб зрозуміти, що насправді коїться з організмом.

Коли людина звертається із бажанням допомогти своєму імунітету вітамінами, в першу чергу, лікар призначить їй загальний аналіз крові. Вже лише по одному ньому можна зорієнтуватись, що чи є якийсь збій в організмі. А по описаним пацієнтом симптомам можна зрозуміти, вітамінів якої групи не вистачає.

Тоді призначається контроль вітамінів, аналіз, який виконується лабораторно і вже по його результатах, можна мати розуміння, яка вітамінна шкала потребує додаткової підтримки. Але хочу наголосити, що все це індивідуально. Не можна послухати сусідку, впізнати свої симптоми й вирішити пройти точно такий же курс вітамінної терапії, як у неї» - зауважує Наталія Шеремета.

Безконтрольно приймати вітаміни заборонено

Як стверджує сімейний лікар, є певна категорія пацієнтів, яким обов’язково лікарі призначають приймати аптечні вітаміни.

«Додатково обов’язково призначають вітаміни вагітним жінкам та мамам, які годують дітей груддю, – це так звані збалансовані вітаміни. Також в цю категорію входять дітки на натуральному вигодовуванні – їм призначають вітамін Д, його не вистачає в дитячому організмі.

В інших випадках безконтрольно приймати вітаміни заборонено. До кожного пацієнта тут застосовується індивідуальний підхід: і до дорослих, і особливо до дітей.

Сімейний лікар завжди проконсультує детально, розповість в яких продуктах є ті чи інші групи вітамінів, щоб збільшити їх вміст в організмі природнім шляхом. Якщо ж по результатам лабораторних досліджень пацієнту буде потрібна додаткова вітамінна терапія, лікар припише правильні препарати. А також індивідуально підбере раціональне дозування, час прийому та тривалість вітамінної терапії. Не полінуйтесь прийти до свого сімейного лікаря за консультацією. Побережіть своє здоров’я» - звертається до вінничан сімейний лікар Наталія Шеремета.

Підписати декларацію з сімейним лікарем Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Наталією Анатоліївною Шереметою або записатись до неї на прийом можна за телефонами: 0 800 33 01 30 (безкоштовно з мобільного), 097 101 74 74 , 073 101 74 74.


Переглядів: 6651
Поширень: 20

Останні новини