У Вінниці за круглим столом обговорювали психічне здоров'я

Представники медичних закладів, соціальної служби, громадських організацій та органів місцевого самоврядування днями зібралися за круглим столом у молодіжному центрі “Квадрат” для того, щоб поговорити про соціальну та медичну підтримку людей з психічними розладами.

Про це повідомила Вінницька міська рада.

«Мета круглого столу – показати суспільству, які є проблеми в охороні психічного здоров'я та обговорити можливі шляхи їх вирішення. Одна з таких проблем – це негативне ставлення суспільства до тих, хто потребує психологічної допомоги. За даними ВООЗ 30% населення світу страждає на той чи інший психічний розлад. А в Україні за допомогою до лікарів-психіатрів звертається лише 3% людей. Люди бояться звертатися до фахівців. Тому ми маємо весь час проводити інформаційну кампанію, розповідати, що не варто боятися своїх емоцій. Люди мають говорити про свої страхи та звертатися за допомогою до лікарів. Від цього залежить якість життя людини і тих, хто її оточує»,

– наголосила директорка Вінницької обласної клінічної психоневрологічної лікарні ім. акад. О. І. Ющенка Софія Кучерук.

Влітку цього року в місті з'явилася мобільна команда з охорони психічного здоров'я. До складу входять лікарі психіатр та психолог, медична сестра, а також соціальний працівник. Фахівці надають допомогу вінничанам, які перебували на лікуванні у стаціонарі психоневрологічної лікарні. 

«Представники мобільної команди допомагають людям з розладами психіки адаптуватися до ритму життя в соціумі. Також підтримують родичів хворих. Частіше всього фахівці обслуговують тих, хто виписується з стаціонару, або ж пацієнтів, які довгий час не зверталися до лікарів. На сьогодні команда обслуговує 63 людини.  За 3 місяці роботи вже є позитивні результати, жоден пацієнт не повернувся в стаціонар»

– зауважила Софія Кучерук.


«Коли команда виїжджає, медики роблять свою роботу, а фахівці соціальної роботи свою: оформлюють документи, здійснюють оцінку потреб та надають соціальні послуги. У разі потреби, сім'ї надається соціальна послуга соціального супроводу родини, що перебуває у складних життєвих обставинах. Для нас це новий вид роботи. Тому ми вдосконалюємося та йдемо в ногу з часом. Адже проблема є і її потрібно вирішувати»

– наголосила директорка Вінницького міського центру соціальних служб Наталія Добровольська.



Переглядів: 2714
Поширень: 0

Останні новини