У Вінниці обговорювали Концепцію інтегрованого розвитку 2030

Вчора, 6 жовтня, у Вінниці відбулось засідання робочої групи з управління впровадженням Концепції інтегрованого розвитку м. Вінниці 2030 (КІРМ 2030). 

Про це повідомила Вінницька міська рада.

Концепція інтегрованого розвитку Вінниці 2030 – це документ, у якому йдеться про пріоритети розвитку міста та громади. Вже виконано великий обсяг роботи щодо моніторингу впровадження КІРМ-2030, що дозволить контролювати виконання програм та заходів. На сьогодні з 51-го проєкту, які передбачені Концепцією, вже реалізується 42.

На початку засідання до присутніх звернувся міський голова Сергій Моргунов.
«Наша команда достатньо плідно працює з GIZ і SECO, у нас вже реалізовано ряд важливих демопроєктів та проєктів у рамках технічної допомоги, зокрема з Урядом Швейцарії. Але у будь-якому випадку, без наявної стратегії, розуміння і плану розвитку території, неможливо реалізувати будь-який проєкт. Я хотів би подякувати експертам від Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) і Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань (SECO), які протягом останніх п'яти років працювали, надаючи фінансову і стратегічну підтримку. Також відзначу в першу чергу і нашу міську команду за те, що достатньо серйозно працювали саме над створенням такого важливого для територіальної громади документа, як Концепція інтегрованого розвитку-2030. Наступний етап – це моніторинг безпосередньо самої роботи з впровадження КІРМ-2030, адже, маючи відповідний перелік індикаторів, ми можемо зробити певний підсумок», – каже Сергій Моргунов.


Міський голова нагадав, що робота над проєктом «Інтегрований розвиток міст в Україні» розпочалась з 2016 року: «Для нас цей процес був новим і ми розуміли, що позитивний результат може бути лише завдяки активності всіх учасників: представників муніципалітету, громадськості, експертів тощо. Для нас було важливо не просто написати якийсь документ на певну кількість сторінок, а створити такий документ, який був би дороговказом на наступні 10 років щодо розвитку територіальної громади з всіма внутрішніми місцевими особливостями та зовнішніми викликами глобального і загальнонаціонального масштабу, які у нас були на той момент і які очікують нас ще попереду. Ми розуміли, що це дуже важливо, бо у 2013 році ми фактично прийняли Стратегію Вінниця-2020 і так само покроково йшли до її реалізації. Фактично, наявність такої стратегії дала нам можливість сьомий рік поспіль, згідно з Всеукраїнським муніципальним опитуванням, стати найкомфортнішим містом України».

На сьогодні з 51 проєкту, які передбачені Концепцією, вже розпочато реалізацію 42. «Серед стратегічних проєктів – створення рекреаційної зони «Алея 12,7». Це дуже важливе просторове питання для територіальної громади, яке стосується екології, туристичної привабливості, комфортності для проживання та відпочинку членів територіальної громади. А це саме ті пріоритети, які стоять перед територіальною громадою. Досить важливий і амбітний проєкт – «Вінницька миля». Поки що недостатньо фінансів для його реалізації, але ми шукаємо відповідні ресурси. Зараз працюємо над концепцією розвитку мікрорайону Замостя, розпочали з реконструкції вулиці Замостянської – це достатньо амбітний проєкт, який ми реалізували за кошти міського бюджету і частково державного бюджету. Розпочали демопроєкт з реконструкції парку Хімік. В наступному році, після проведеного архітектурного конкурсу «Альтман-Сквер», розпочнемо роботи по цьому об'єкту, – каже Сергій Моргунов. – Переконаний, якщо б не було єдиної команди, мабуть,  не було б можливості розпочинати реалізацію цих проєктів, ставити собі завдання і виконувати їх. Для нас дуже важливе питання міської мобільності та просторового розвитку саме за сучасними європейськими принципами. Адже на сьогодні це дуже актуально, ми бачимо у багатьох містах Європи, що саме такий підхід концепції інтегрованого розвиту успішний і створює комфортні умови для проживання членів тих чи інших територіальних громад у різних країнах Європи, особливо у Німеччині і Швейцарії».

У робочій зустрічі участь взяв і керівник проєкту «Інтегрований розвиток міст України ІІ» Ерік Швайкхардт. Йому розповіли про втілені стратегічні проєкти.

«Я радий бути у Вінниці, це моє перше відрядження до України і перша офлайн зустріч з нашим містом-партнером. Я вже мав можливість прогулятись Вінницею і можу сказати, що це затишне місто з європейським колоритом і унікальною водонапірною вежею. Я бачу, що міська влада у Вінниці є не лише однією з найбільш залучених та найактивніших, але й найкраще підтримує зв'язки з іншими містами-партнерами. Досягнення високих показників, успішна реалізація заходів і проєктів, пов'язаних з впровадженням Концепції Вінниця-2030 дозволяють мені подякувати за плідну співпрацю, – каже Ерік Швайкхардт. – Внаслідок об'єднання територія Вінниці збільшилась вдвічі і це, безумовно, створило ряд викликів. Процес інтеграції нової громади лише розпочався. Через це я коротко хотів би зупинитись на трьох майбутніх заходах. Буде проведено онлайн-опитування про застосування інтегрованого міського розвитку у структурних підрозділах міськради – Вінниця стала однією з шести громад учасників. Працюватиме міжнародний експерт, який підтримуватиме впровадження Концепції інтегрованого розвитку у контексті об'єднаних громад. Також заплановано навчальний курс з  впровадження концепції інтегрованого міського розвитку з акцентом на управління проєктами».



Переглядів: 2890
Поширень: 0

Останні новини