Депутати “Української Стратегії Гройсмана” звернулись до Кабміну

Депутати фракції політичної партії «Українська Стратегія Гройсмана» у Вінницькій міській раді 8 скликання звернулися до Кабінету Міністрів України щодо невідкладного врегулювання кризової ситуації, яка склалася у місцевих бюджетах у зв’язку зі зростанням ціни на природний газ для бюджетних установ. 

У зверненні вказано що фракція дуже стурбована ситуацією, яка склалася у місцевих бюджетах у зв’язку зі зростанням ціни на природний газ для бюджетних установ (дитячих садочків, шкіл, лікарень тощо). 

З початку року відпускна ціна природного газу для бюджетних організацій територіальних громад України зросла у 2-2,5 раза. Сьогодні досягає 18-20 тисяч гривень за тисячу куб. м природного газу та продовжує зростати. Це створює критичну напруженість місцевих бюджетів. 

Головною ідеєю реформи децентралізації, яку запроваджував Уряд Володимира Гройсмана - є передача повноважень і фінансів від державної влади органам місцевого самоврядування. І на першому етапі реформи бюджети зросли більш ніж в 4 рази! З 68,6 млрд грн у 2014 році до 275 млрд грн у 2019 році. 

За останні два роки ситуація докорінно змінилася - держава активно передає повноваження місцевому самоврядуванню, проте жодного разу за цей час не переглядаючи структуру бази доходів бюджетів місцевого самоврядування. 

Тож депутати УСГ вимагають: 

- невідкладно вжити заходів для врегулювання кризової ситуації, яка виникла внаслідок бездіяльності Уряду. 

- негайно прийняти необхідні рішення щодо надання субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на закупівлю природного газу для проведення опалювального сезону, зокрема, забезпечення теплом шкіл, дитячих садочків, лікарень тощо. 

- невідкладно внести до Верховної Ради України проєкт змін до Бюджетного кодексу України зі збільшенням до 75% зарахування надходжень від ПДФО до бюджетів територіальних громад, оскільки 60% ПДФО, які нині зараховуються до таких бюджетів, вже є недостатнім джерелом здійснення тих видатків, які визначаються функціями держави й передані місцевому самоврядуванню до виконання.


Теги: звернення

Переглядів: 2832
Поширень: 0

Останні новини