Одне із найпоширеніших захворювань ока: як лікувати кон’юнктивіт, не заразивши інших?

Кон’юнктивіт дуже поширене захворювання: на 10 звернень вінничан до офтальмолога, три – із кон’юнктивітом.

За словами лікаря-офтальмолога Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс», Мар’яни Зімович, до лікування кон’юнктивіту треба підходити комплексно та професійно. Лікувати захворювання в домашніх умовах ні в якому разі не можна, адже таким чином можна не лише спровокувати ускладнення, а й заразити кон’юнктивітом своїх рідних.

Ми запитали лікаря, звідки береться кон’юнктивіт? Яка його симптоматика? Чи можна промивати очі ромашкою, сольовим розчином та іншими народними засобами лікування при кон’юнктивіті? Як профілактикувати це захворювання?

Відповіді на ці та інші запитання читайте у нашому інтерв’ю.

Що це за захворювання таке «кон’юнктивіт» та чи часто вінничани звертаються із такою проблемою?

Кон’юнктивіт – запалення кон’юнктиви - слизової оболонки ока, що покриває його з внутрішньої сторони повіки, а також склеру.

Через те, що саме кон’юнктива зволожує око, а ще захищає його від пилу, піску, усіляких мікроорганізмів, приймаючи удар на себе, кон’юнктивіт – дуже поширене запальне захворювання. Із власної лікарської практики можу сказати, що три пацієнта із десяти звертаються саме із цією патологією. Причому в групі ризику можуть однаково і чоловіки, і жінки, і діти, і літні люди.

Звідки береться кон’юнктивіт?

Є певні закономірності, що впливають на прояв цього захворювання. Наприклад, сезонність (весна, літо) впливає на алергічний кон’юнктивіт, на аденовірусний кон’юнктивіті має вплив весняно-осінній період. Алергічний кон’юнктивіт також може з’явитись через алергічну реакцію на харчові продукти та через гельмінти і паразити.

Є інфекційні кон’юнктивіти: вірусний, грибковий та бактеріальний. Ці види запального захворювання ока можуть появитись після купання в брудних водоймах та басейні без окулярів, а також при недотриманні правил особистої гігієни – терти очі брудними руками. Неякісна косметика та контакт з хворою на вірусне захворювання людиною, - теж можу спровокувати кон’юнктивіт.

Нерідко ця патологія виникає при неправильному користування контактними лінзами. Але навіть хронічні захворювання, що зачіпають сльозовивідні шляхи можуть бути спусковими механізмами для розвитку кон’юнктивіту.

Яка симптоматика кон’юнктивіту?

Якщо брати бактеріальний кон’юнктивіт, то він проявляється значною кількістю гнійних виділень (зранку можуть навіть злипатись повіки), свербіжем, почервонінням ока. У більшості випадків, бактеріальний кон’юнктивіт є ускладненням вірусного кон’юнктивіту.

Хвороба може супроводжуватись температурою, головними болями та захворюванням верхніх дихальних шляхів.

Вірусний кон’юнктивіт провокують аденовіруси, вірус герпісу та ін. Він сприяє набряку повік, почервонінню очей, печінню, значній сльозотечі, але гнійні виділення – відсутні.

Через алергічний кон’юнктивіт очі будуть червоними, відчуватиметься свербіж, з’явиться сльозотеча. При цьому першітиме в горлі, ніс закладе й буде часте чхання.

До грибкового кон’юнктивіту можуть призвести близько 50 видів грибків. Цей вид кон’юнктивіту сигналізує про себе виразкою кон’юнктиви, зеленуватим нальотом, плівкою. Але виділення з очей, або відсутні, або незначні. Важливо наголосити, що чим пізніше виявлений грибок, тим складніше його лікувати. Без належного лікування під контролем офтальмолога, око може загинути.

Травматичний і хімічний кон’юнктивіти, відповідно, виникають через вплив зовнішніх факторів на око: потрапляння стороннього тіла (біль, колючі відчуття, тиск, розпирання, відчуття піску в оці), потрапляння хімічних речовин (викликають опік та запалення слизової й може призвести до зниження або навіть втрати зору).

Чи можна при кон’юнктивіті промивати очі ромашкою, завареним чаєм, сольовим розчином і взагалі займатись самолікуванням, або покладатись на поради фармацевтів?

У ромашці виявили хамазулен та альфабісаболол, які володіють седативними та протизапальними властивостями. Однак їх дія зводиться до нуля при місцевому застосуванні, як от промивання очей. Ромашка не є лікарським засобом, в ній теж можуть бути бактерії. Медики не рекомендують її для промивання очей, народні ж цілителі іншої думки. Вони вважають, що ромашка має ряд корисних властивостей. Офтальмологи - лікарі доказової медицини. Тому, примочки, компреси, настоянки – все те, що немає доказового медичного підґрунтя ми не призначаємо, а відповідно й не схвалюємо. Ми йдемо в ногу з розвитком медицини і застерігаємо утриматись від порад народних цілителів, сусідок та навіть фармацевтів.

Як лікується це захворювання? І чому не варто чекати, що саме пройде?

Як ви вже зрозуміли із симптоматики кон’юнктивів, деякі можуть призвести до погіршення зору та навіть його втрати, тому чекати, що само пройде – дуже не правильна позиція, бо можна дочекатись біди.

Кожен вид кон'юнктивіту вимагає окремого лікування та індивідуального підходу, у протилежному випадку, можуть виникнути серйозні ускладнення.

Офтмальмолог призначає пацієнту комплексну місцеву терапію, препарати для зміцнення імунітету, вітаміни. Консультує як правильно промивати очі спеціальними розчинами та яких правил особистої гігієни варто дотримуватись при кон’юнктивіті.

Категорично не рекомендовано боротись із симптоматикою кон’юнктивіту самостійно, адже захворювання може бути заразне, а отже воно загрожує ускладненнями і не лише вам, а й вашим близьким людям. До того ж, кон’юнктивіт може перейти у хронічну форму.

Тому, в першу чергу, необхідно прийти на огляд та консультацію до лікаря-офтмальмолога, як тільки ви помітили перші симптоми: сльозотечу, почервоніння, болючість, відчуття печіння або свербіння.

Як профілактикувати кон’юнктивіт?

Є загальноприйняті прості правила, дотримання яких допоможе вберегтись від запалення кон’юнктиви. Насамперед варто разі назавжди позбутись звички лізти руками до очей: терти, чухати і т.д. Необхідно регулярно проходити профілактичні огляди у лікарів, вчасно лікуватись від інфекційних захворювань та не запускати хронічні процеси; планова вакцинація та ревакцинація вбереже вас від небезпечних вірусних та інфекційних захворювань, що, в свою чергу, можуть спровокувати кон’юнктивіт. Звичайно, треба одягатись відповідно до погодних умов, правильно харчуватись. Не купатись у брудних водоймах; уникати впливу подразників – диму, пилу, косметики та ін. А якщо вам потрібно носити контактні лінзи, рекомендую поставитись до їх вибору серйозно та проконсультуватись з лікарем, як правильно їх носити та зберігати.

Чи важлива гігієна ока при кон’юнктивіті?

Так, дуже важлива. Про всі правила гігієни при кон’юнктивіті пацієнта обов’язково консультує лікар. Адже, здавалось би, прості правила допоможуть швидше вилікувати захворювання та уникнути ускладнень.

Отже, якщо у вас кон’юнктивіт, - мийте часто руки, а також треба мінімізувати контакт з хворим оком. Якщо воно сильно чухається, користуйтесь ватний диском чи бинтом, але не можна почухати одне око, а потім тим же шматком бинта – друге око. Таким чином можна перенести інфекцію із хворого ока до здорового.

На час перебігу захворювання краще не вмивати обличчя, а використовувати вологі серветки. Очі протирати найкраще стерильним марлевим тампоном.

Якщо ж у вас хімічний кон’юнктивіт, то при потраплянні речовини до очей необхідно їх рясно промити під стічною водою.

Важливо також виділити окремий рушник для обличчя, щоб уникнути ризику зараження членів своєї сім’ї. І взагалі намагайтесь уникати тісного контакту з людьми.

Не займайтесь самолікування, не покладайтесь на поради друзів/родичів/інтернету/фармацевтів, при першій появі симптомів кон’юнктивіту, звертайтесь одразу до офтальмолога. Жартувати з органами зору, та й взагалі, зі своїм здоров’ям, - дурна справа.

Записатись на прийом до лікаря-офтальмолога в Лікувально-діагностичний центр «Меділюкс» Мар’яни Вікторівни Зімович, можна за телефоном: 0 800 33 01 30 (безкоштовно з мобільного).


Теги: лікарі

Переглядів: 23971
Поширень: 63

Останні новини