Уряд переклав питання цін на опалення на плечі територіальних громад

Новини про здорожчання тепла з’являються чи не щодня. За різними данними тарифи в Україні зростуть на 40-70%. Очевидно, що Вінниця не стане виключенням, але покищо ніяких контретних повідомлень від влади не було.

Про це повідомляє видання “На Парижі”.

У «Вінницяоблтеплоенерго» пропонували підняти тарифи, але профільна комісія облради не підтримала. Підприємство опалює переважно бюджетний сектор, тому на загальну картину по місту не впливатиме.

Що ж стосується тарифів для населення, то в уряді запевняють, що «немає підстав» до підвищення тарифів, адже нібито «все владнали».

Про те, що у Кабміні не бачать факту підвищення ціни на газ, усі вже неодноразово казали. «Теплові» тарифи переважно не підвищувалися з 2019-го. Тому в Асоціації міст України, кажуть, що уряд фактично самоусунувся від вирішення питання з тарифами, переклавши його на плечі громад.

За прогнозом асоціації «Укртеплокомуненерго», зростання лише ціни на газ, який поставляється за угодами між теплокомуненерго (ТКЕ) та компанією «Нафтогаз Трейдинг» спровокує підвищення тарифів на опалення для населення на рівні 15-70% в залежності від регіону, міста, територіальної громади.

Також в асоціації наголошують на існуванні розбіжностей в домовленостях між підприємствами ТКЕ та газопостачальної компанією. Від теплопостачальників вимагають щомісяця вносити авансовий платіж за блакитне паливо, тобто платити наперед, тоді як споживачі розраховуються «по факту». Тобто з одного боку відбуватиметься вимивання обігових коштів, а з іншого аванс зазвичай треба позичити, а позичають в Україні переважно під відсотки. Далі, в договорі зазначена вимога, яка дозволяє НАКу в будь-який час списувати гроші з рахунків підприємства. Крім того, в будь-який момент може бути оголошено форс-мажор…

В деяких містах, не чекаючи початку опалювального сезону, вже представили проєкти рішень місцевої влади щодо підняття тарифів на тепло. Відповідно до них, тепло для жителів Чернівців може подорожчати орієнтовно на 70%, для тернополян і полтавчан – на 35-36%, для киян – на 30%. Як каже Олег Попенко, голова спілки споживачів комунальних послуг, у Одесі тарифи мають зрости на 56%, у Кременчуці – 53%, у Старокостянтинові Хмельницької області – 63%.

«Лімітів газу по 7,42 грн. за кубометр, які є у ТКЕ на забезпечення теплом населення, не вистачить, якщо зима буде холодною. Більшість прогнозів вказують, що взимку буде набагато холодніше, ніж у минулі роки, тому ТКЕ змушені будуть виходити на ринок газу, щоб закупати паливо по 20-23», - запевняє О.Попенко.

Про те, що в договорі між НАК і тепловиками свідомо занижений фіксований обсяг газу, каже і гендиректор «Полтаватеплоенерго» Олександр Олексенко у коментарі ua-energy.org.

Суть угоди у тому, що весь газ, який має споживати ТКЕ, розбито на дві складові: фіксований обсяг (який населення спожило за останні 3 роки, і саме його продаватимуть за « 7,42») та інший обсяг (ціна на який виставляється за принципом імпортного паритету, який називають «Амстердам+»). І якщо підприємство ТКЕ буде виходити за межі фіксованого обсягу, то купуватиме паливо значно дорожче. Тому О.Олексенко називає договір з НАК «проявою махрового монополізму з державними можливостями, бо містить абсолютно дискримінаційні положення».

В Асоціації «Укртеплокомуненерго» переконані, що тепловики не зможуть виконати умови договорів й оплатити газ.

«Враховуючи вартість попередньої оплати за листопад і залишок за жовтень, оплата буде майже 110%. Жодне підприємство теплової галузі в Україні не має такої фінансової спроможності», – підкреслив віце-президент Міжгалузевої асоціації «Укртеплокомуненерго» Сергій Дунайло.

На його думку вже з листопада ТКЕ змушені будуть зупинити теплопостачання. Звісно, на місцевому рівні у цьому ніхто не зацікавлений. Тому «штовхають» до дій Кабмін. На приклад, як у столиці.

Відповідно до норм чинного законодавства, за результатами розгляду розрахункових документів «Київтеплоенерго», виконавчий орган Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) має підготувати проєкт розпорядження щодо економічно обґрунтованих тарифів на теплову енергію та комунальні послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води.

Однак це неможливо зробити, поки міська влада не має відповідних гарантій від держави про забезпечення дієвого механізму компенсації економічно обґрунтованих тарифів. Аби вартість послуг для киян лишилась на звичному рівні», - зазначається на Офіційному порталі Києва.

У Вінниці поки що гучних заяв не було, але ще у травні у КП «Вінницяміськтеплоенерго» нагадали про Постанову НКРЕКП від 09.09.2020 №1671, яка свого часу не вступила у силу через затримку в уряді, але її не відмінено. Зазначимо, нею погоджено підвищення тарифів на теплову енергію орієнтовно на 20%.



Переглядів: 3012
Поширень: 1

Останні новини