Що треба знати про телескопічні приціли початквіцю?

Якщо ви зібралися купити свій перший оптичний приціл, ви обов'язково зіткнетеся з низкою нових для себе термінів і понять. Ця стаття допоможе вам розібратися з деякими з них і зробить вашу першу покупку більш усвідомленою, а значить, вдалою. 

Лінза окуляра.

Це лінза, яка знаходиться найближче до вашого ока. Саме у неї ви дивитесь, коли прицілюєтесь. Вона часто має пристосування для регулювання. Регулювання окуляра дозволяє короткозорим або далекозорим стрільцям сфокусувати приціл під свій зір. У деяких випадках стрільці, що носять окуляри, можуть налаштувати приціл так, що необхідність в окулярах під час прицілювання відпадає.

Віддалення Вихідної Зіниці (eye relief). 

Віддалення вихідної зіниці це відстань, на якій вам потрібно буде розташувати око від окуляра, щоб отримати чітке зображення. Воно може дорівнювати від 2,5 до 10 сантиметрів. Приціли з малим виносом зіниці особливо зручні для новачків, до них не потрібно додатково пристосовуватися. Шукати комфортне положення голови та відстань до ока під час прицілювання. Приціли ж з великим виносом допоможуть раптово «не отримати у око» при стрільбі зі зброї з відчутною віддачею.

Прицільні сітки.

У більшості прицілів є прицільна сітка, яка може бути простим перехрестям, перехрестям, розміченим крапками (mil-dot), або будь-яким іншим варіантом з безлічі існуючих видів розмітки. 

Прицільна сітка надзвичайно важлива, так як саме вона забезпечує точну стрільбу і взяття правильних поправок. Для різних типів прицілів, для різних видів полювання або спорту більш підходять ті чи інші види прицільних сіток. Це одне з тих питань, що слід додатково з'ясовувати до того, як ви зробите покупку.

Перша і друга фокальні площини.

Приціли поділяються на дві великі групи із змінною і з постійною кратністю. Приціл із змінною кратністю дозволяє регулювати наближення зображення цілі. 

І тут виникає питання про першу і другу фокальні площинах. Якщо коротко, основи такі: 

    Якщо у вашого прицілу перша фокальна площина, при збільшенні зображення прицільна сітка також збільшиться в розмірі. Головна зручність при цьому - збереження величини кроку розмітки прицільної сітки.  Якщо фокальна площина друга, прицільна сітка залишиться того ж розміру, і збільшиться тільки зображення цілі. При цьому всі лінії розмітки прицільної сітки залишаться чіткими і тонкими, але значення кроку розмітки доведеться перераховувати для кожної з кратності. Переважна більшість мисливських прицілів мають другу фокальну площину.

Об'єктив.

Об'єктив, це зовнішня, як ще кажуть «вхідна» лінза прицілу, якою той «дивиться у навколишній світ». Діаметр об'єктива може бути в середньому від 30 мм до 60 мм. Основна функція лінзи об'єктива зібрати якомога більше світла і дати вам гарне зображення. Чим більше діаметр лінзи тим більше світла вона збере і тим більш ясне зображення дасть. Але варто враховувати, що і габарити і вага прицілу при цьому зростуть неминуче.

Трубка. 

Усі оптичні елементи і механізми прицілу зібрані в корпусі, який зазвичай являє собою трубку діаметром 25 мм або 30 мм. Всередині цієї трубки знаходиться прицільна сітка, яка зазвичай витравлюється на лінзі або, в деяких випадках, може бути дротяною ниткою. В сучасних прицілах корпус зазвичай виконується герметичним і заповнюється азотом (або іншим інертним газом), який не дає йому запотівати при перепадах температури.

Паралакс. 

Що таке паралакс? І, що більш важливо, що таке помилка параллакса? 

Що ж, пояснити це досить просто. Витягніть руку перед собою і підніміть вказівний палець так, щоб він вказував на стелю. Виберіть точку на стіні. Вона буде нашою мішенню. Закрийте одне око і перемістіть витягнуту руку так, щоб ваш палець закрив точку на стіні (ваш палець це сітка вашого прицілу, а, нагадаємо, точка, яку він закриває мішень). Тепер перемістіть голову вліво, і ви побачите, що, хоча ваш палець не рухався, візуально він (палець / сітка) тепер знаходиться праворуч від мішені. Зруште палець вліво, щоб він знову закрив мішень, і поверніть голову в центральне положення. І ви побачите, що тепер ваш палець візуально буде зліва від мішені. 

Через цю помилку відбувається досить багато промахів. Щоб компенсувати її, більшість якісних прицілів мають регулятори паралакса, які дозволять вам встановити паралакс, наприклад, для цілі на відстані в 40 ярдів, і незалежно від того, наскільки сильно ви рухаєте головою, ваше перехрестя буде залишатися на цілі.

Міцність конструкції. 

Більшість виробників вказує, які навантаження може перенести їх приціл. Вказуються типи пневматики, види боєприпасів, віддачу яких здатна витримати оптика і конструкція в цілому. На ці дані слід обов'язково звертати свою увагу. Прекрасний у всіх інших відносинах приціл може просто розвалитися після пострілу витримати віддачу якого він з самого спочатку не призначений.

Джерело - https://grandway.ua/catalog/optika/pricely/


Переглядів: 3805
Поширень: 1

Останні новини