Ендокринолог про ожиріння: «Нові дослідження доводять, що їсти маленькими порціями 5 разів на день – не ефективно»

Ожиріння у Вінниці не звикли лікувати. Зазвичай, вінничани звертаються до лікарів, аби лікувати наслідки ожиріння, як от проблеми з серцем, печінкою, шлунково-кишковим трактом, суглобами.

Коли ж не допомагають схуднути навіть дієтологи, з проблемою зайвої ваги йдуть до ендокринолога, аби перевірити чи бува це не гормональний збій.

А гормональний дисбаланс – дуже часті ситуації.

За словами лікаря-ендокринолога лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Олександри Трилевич, в першу чергу потрібно розбиратись, чи правильно працює ендокринна система, а вже потім комплексно лікувати наслідки наднормової ваги.

Чи завжди ожиріння – це гормональний збій? Як правильно харчуватись людям із зайвою вагою? Які дослідження треба проходити людям з ожирінням по направленню ендокринолога? Які параметри тіла вже вважаються критичними? До кого у Вінниці звертатись із проблемою ожиріння?

Відповіді на ці та інші запитання читайте у нашому інтерв’ю.

Питання ожиріння проблематичне для вінничан? Чи часто пацієнти звертаються до вас із таким захворюванням?

Ожиріння – дуже актуальна тема останнім часом. Але, на жаль, пацієнти частіше звертаються із симптомами ускладнень від ожиріння, такими, як підвищений цукор у крові, нестабільний артеріальний тиск, задишка, набряки, пришвидшене серцебиття, проблеми із суглобами, печінкою і т.д. У багатьох випадках, до ендокринолога пацієнти з ожирінням приходять вже тоді, коли обійшли ледь не всіх лікарів, в тому числі дієтологів, а вага стоїть на місці, або навіть росте.

Часто звертаються з цукровим діабетом, який може розвинутись на фоні надмірної ваги, але не з самим ожирінням. Бувають, звісно, випадки, але це швидше рідкість.

Чи завжди ожиріння – це гормональний збій?

Звісно, ні, але досить часто. Окрім усім нам відомої теорії енергетичного балансу, тобто коли із їжею потрапляє енергії більше, аніж витрачається, існує багато інших факторів. До прикладу, нездорові харчові звички у родині, неправильний режим сну та недосипання, нестача деяких вітамінів та мікро-, макроелементів, незбалансованість у харчуванні, психічні розлади, і, звісно, генетичний фактор. Останні дослідження вказують також на чималий вплив мікробіоти шлунково-кишкового тракту на масу тіла. Нестача «корисних бактерій» та надмірна кількість «поганих бактерій» (або дисбактеріоз) у кишківнику теж може стати на заваді схудненню.

Щодо гормонального впливу на вагу, то цьому можуть сприяти захворювання всім відомих органів -  щитоподібної залози та наднирників, а також в більш рідкісних випадках патології гіпоталамусу та гіпофізу - регуляторних органів ендокринної системи, які знаходяться в головному мозку.

Нещодавні дослідження вказують на існування в організмі дуже цікавих гормонів, одним з яких є лептин – гормон, який виробляється жировою клітковиною. Він має функцію зменшувати апетит. Тобто якщо його виділяється недостатньо, то апетит, відповідно, буде «вовчим», як то кажуть. Може бути ще так звана лептинорезистентність - коли гормон виділяється в нормі, але організм його не сприймає. В мозок він не потрапляє, а отже немає відчуття насичення.

Також є гормон грилін, який навпаки відповідає за збільшення апетиту. Може бути ситуація, коли гриліну в організмі пацієнта більше, а лептина - менше, - такий дисбаланс сприяє імпульсивному переїданню. І контролювати це переїдання практично нереально. Це хвороба. Однак наразі немає специфічної замісної терапії, яка б могла збалансувати цей гормональний збій, адже це останні наукові дослідження.

На які гормони ще варто звертати увагу в питанні ожиріння?

Інсулін – гормон підшлункової залози, має один із найвагоміших впливів на вагу. Він  сприяє синтезу та накопиченню жиру та білку в організмі, тобто володіє анаболічним ефектом. Крім того, інсулін негативно впливає на ферменти, що розщеплюють жири в м’язах та печінці людини.

Найбільша його кількість виділяється у відповідь на прийом із їжею вуглеводів, особливо легкозасвоюваних (які входять до складу виробів з білого борошна, кондитерських виробів, меду, цукровмісних продуктів, алкоголю, крохмалистих овочів, деяких круп та ін.). Ці продукти мають високий глікемічний індекс, а, отже, викликають стрімке підняття цукру крові та інсуліну, функція якого - зменшити рівень цукру в крові, транспортувавши його до клітин.

І насправді, харчування маленькими порціями 5-6 разів на добу - є застарілою та в деяких випадках шкідливою рекомендацією. Навіть при підрахунку калорійності та споживанні “правильних” продуктів харчування, вага може утримуватись. Адже коли ми постійно їмо, інсулін – постійно тримається високим. Простими словами - запасання жиру не припиняється, та з’являється ризик інсулінорезистентності.

Тобто краще їсти більше, але рідше, аніж менше, але часто?

Все правильно. Якщо їсти двічі чи тричі на день (в залежності від здоров’я людини) стабільно та чітко по годинам, наприклад, сніданок 0 09:00, обід 0 14:00, вечеря – 0 19:00, то інсулінові піки, відповідно, виникатимуть лише тричі на день, а не через кожні дві години. Звичайно, треба зважати на те, що ми їмо. Якщо їжа міститиме вуглеводи, які важко засвоюються, або продукти з низьким глікемічним індексом, то підвищення цукру у крові будуть значно меншими та повільнішими, що, у свою чергу, не викличе стресової реакції для підшлункової залози. А при схудненні важливо якраз зменшити постійний та високий рівень викиду інсуліну цим органом.

Цікаво, що інсулін корелює з лептином. У людей з ожирінням, натще зазвичай високий рівень інсуліну і, водночас, високий рівень лептину. І вони начебто мали б не відчувати голоду. Однак при вживанні їжі люди з ожирінням отримують високий скачок інсуліну, натомість лептин знижується. А в здорових людей лептин після вживання їжі підвищується. Ну логічно ж, що людина наситилась й почуття голоду більше не відчуває. Тому люди, що мають проблему із зайвою вагою, можуть хотіти їсти навіть після того, як поїли. Почуття голоду важко задовільняється. І це велика проблема.

Лікар-ендокринолог діагностує ожиріння на око? Чи потрібно проходити якісь лабораторні чи інструментальні методи дослідження?

Звичайно, більшість людей з ожирінням мають видимі проблеми. Та буває парадокс, коли людина на вигляд струнка та худорлява, але має весь букет захворювань притаманних при ожирінні. Мова йде про вісцеральний жир, який збирається в області живота. Саме він і створює та провокує більшість згаданих вище ускладнень. І от в таких випадках потрібні додаткові методи дослідження.

Зазвичай в людини з ожирінням вимірюється обвід талії. Індекс маси тіла не завжди дає коректну інформацію для деяких категорій людей, наприклад спортсменів чи вагітних. Та для постановки діагнозу «ожиріння» індекс маси сьогодні має враховуватись.

Для вибору правильної тактики лікування в конкретному випадку, ендокринолог повинен бачити результати деяких лабораторних досліджень - рівня глюкози крові, інсуліну, ліпідний спектр крові, печінкові проби, деякі мікро- та макроелементи, а також специфічні гормональні обстеження - все індивідуально.

Обов’язково треба виключити хвороби щитовидної залози та хвороби наднирників, адже на тлі високого кортизолу теж можна поправлятись.

При яких параметрах чи при якій вазі вже варто звертатись за допомогою до ендокринолога?

За рекомендацією ВООЗ, талія в жінок має бути не більшою, аніж 80 см, а в чоловіків – не більше 94 см. Більший об’єм талії вже створюватиме  ризик для появи ускладнень.

А щодо індексу маси, то більше 30 кг/м² – перша стадія ожиріння, більше 35 кг/м² – друга стадія ожиріння і більше 40 кг/м² – третя стадія ожиріння. Формула проста: треба ділити вагу на зріст в метрах квадратних. Норма - 18-25 кг/м², а все, що нижче чи вище – погано для здоров’я.

А якщо в людини «жир» лише на талії, а ноги стрункі, варто звертатись до лікаря?

Так, обов’язково, адже саме цей жир і призводить до цілого букету захворювань. Вісцеральний жир відіграє важливу функцію в нашому організмі, він захищає внутрішні органи від впливу зовнішнього середовища. Але його загальна маса не повинна бути вищою, ніж на 10-15% від загальної кількості всього жиру в організмі.

І якщо підшкірний жир можна, за бажанням пацієнта, видалити хірургічним шляхом, то вісцерального жиру доведеться позбавлятись правильним харчуванням, режимом дня, фізичною активністю. «Зігнати» його зовсім нелегко, але дуже важливо, адже надлишок вісцерального жиру може спровокувати появу серцево-судинних ускладнень, гормональні порушення та навіть онкологічні захворювання, і не тільки.

Тому з такою проблемою варто обов’язково звертатись до лікаря.

Ожиріння негативно впливає на роботу органів людини: які патології найчастіше турбують людину із зайвою вагою?

Ускладнень від ожиріння дуже багато. Він нього страждають чи не всі органи та системи організму людини. В першу чергу, «дістається» серцево-судинній системі: гіпертонічна хвороба, серцева недостатність, аритмія, атеросклеротичні ураження, що можуть призвести до інфаркту, інсульту. Ожиріння також  негативно впливає на дихальну систему, візьмемо, до прикладу, прояви нічного апное (тимчасова зупинка дихання вночі), які часто супроводжують хропіння. В людини із зайвою вагою завжди страждають кістки та суглоби – артрити, артрози, остеопороз. Дівчатка пубертатного та постпубертатного віку, а також жінки, що планують завагітніти, можуть мати гінекологічні проблеми: порушення менструального циклу, патології яєчників. Майже завжди ожиріння супроводжується хворобою печінки та підшлункової залози - так званим стеатозом. Стеатоз печінки викликає порушення її функції, може призвести до фіброзу і в крайньому варіанті - навіть цирозу.

Коли йде мова про ожиріння, то лікування має бути комплексним, із залученням лікарів багатьох спеціалізацій – кардіолога, гастроентеролога, травматолога, гінеколога, уролога, нефролога й навіть офтальмолога.

Поради для вінничан: як безпечно та ефективно знизити вагу?

Зараз вже відходять від того, що ожиріння відбувається в результати лише енергетичної рівноваги: якщо ми мало рухаємось, ведемо сидячий спосіб життя та вживаємо багато їжі. Дуже важливим є комплексне сприйняття проблеми - гормональний баланс та правильний режим дня. Адже людина може бути фізично активною, харчуватись правильно під контролем лікаря, а вага не буде зменшуватись. В мене, до речі, на днях була пацієнтка саме з такою проблемою.

Раджу вінничанам, що мають надмірну вагу, в жодному разі не дотримуватись суворих дієт та обмежень у макронутрієнтах. Для початку перегляньте своє меню, їжте достатню кількість клітковини (овочів, цільнозернових продуктів), продуктів із достатнім вмістом білку (краще надавати перевагу продуктам рослинного походження, яйцям, рибі), ненасичених жирів (жирна риба, нерафінофані олії, горіхи, авокадо). Споживайте менше цукру, а ще краще – взагалі від нього відмовитись.

Спробуйте перейти на триразове харчування, якщо немає проблем із шлунково-кишковим трактом. І ніяких перекусів.

Рухайтесь. Гуляйте. Згадайте, що таке пройтись на роботу або в магазин без автомобіля.

Лягайте спати не пізніше 22-23 години, та за декілька годин до сну відмовтесь від смартфону, ноутбуку чи телевізора. Адже мелатонін також сприяє схудненню.

Скажіть ні стресу, відволікайтесь від їжі цікавими заняттями, спілкуйтесь, радійте життю.  Робіть так, щоб люди в першу чергу помічали вашу щиру посмішку, а не зайві об’єми. А з ними ми вам завжди раді допомогти.

Якщо хочете побороти ожиріння звертайтесь до ендокринолога ЛДЦ «Меділюкс» Олександри Трилевич.

Записатись на прийом можна за телефоном: 0 800 33 01 30 (безкоштовно з мобільного).


Переглядів: 13884
Поширень: 60

Останні новини