Зміни в «Дії». Тепер у додатку кожен бажаючий зможе залишити заяву про згоду на посмертне донорство.

У додатку «Дія» з’явиться розділ, де кожен бажаючий зможе залишати заяву про згоду стати донором після смерті. Над створенням цього розділу зараз працюють МОЗ та Мінцифра.


Про зміни в «Дії» розповів «Укрінформу» міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.
«З Міністерством цифрової трансформації ми працюємо над розширенням кабінету громадянина в додатку «Дія». Там має з’явитися розділ, в якому кожен, хто ухвалить рішення про найвищий прояв жертовності, зможе за свого життя залишити заяву про згоду стати донором після смерті. Це складна робота, адже інформацію про таку заяву ніхто не має бачити, поки людина жива. Навіть лікарі», – каже Віктор Ляшко.
Дані про згоду на донорство стануть доступні лише після констатації смерті мозку. Тоді трансплант-координатор сформує картку потенційного донора в Єдиній державній інформсистемі трансплантації.
Також в інтерв’ю Віктор Ляшко розповів про вартість трансплантації органів в Україні. Найдорожче пересаджувати кістковий мозок. (від неродинного донора – 2 484 470 грн, від родинного донора – 1 874 969 грн.
«У нас конкурентні ціни, однак дешевші, ніж в сусідній Білорусі. Не кажу вже про країни Європи, де першість у черзі надається своїм громадянам.
Окрім того, тарифи в Україні дозволяють розвивати і саму медичну сферу – трансплантацію, оскільки в них включені, як було сказано, зарплата медпрацівників, оновлення обладнання, можливість лабораторного супроводу…», – каже Ляшко.


Теги: донорство

Переглядів: 2220
Поширень: 0

Останні новини