“Уряд не зміг завчасно відрегулювати питання, але ми зробимо все можливе, щоб в червні відновити гаряче водопостачання”, - мер Вінниці прокоментував ситуацію з відключенням гарячої води 

КП ВМР "Вінницяміськтеплоенерго" вимушено зупиняє надання послуги гарячого водопостачання з 20 травня. Сьогодні Сергій Моргунов прокоментував ситуацію на своїй фейсбук-сторінці. 

“У Вінниці котельні залишились без газу, а вінничани, а це понад 100 тис. мешканців! – без гарячої води. І так – по всіх містах. Чому так відбулось? Уряд не зміг завчасно відрегулювати критичні питання у сфері теплоенергетики. І міста змушені терміново шукати шляхи вирішення, адже в заручниках опинились люди. Ми зробимо все можливе, щоб в червні відновити гаряче водопостачання для вінничан. Але без змін на рівні держави так довго тривати не може. На цьому наголошується в заяві Асоціації міст України, позицію якої підтримує і наша команда”, - пише мер. 

Пам'ятаєте, я вже розповідав про домовленості Асоціації міст України з Урядом, НКРЕКП та НАК «Нафтогаз», які були підкріплені Меморандумом у лютому.  

Якщо перша сторона - Асоціація - свої зобов'язання по документу виконала, то інша, на жаль, - ні.  

Послуги у період опалювального сезону, зокрема й у нашому місті, надавались безперебійно, а тарифи не зросли. Проте Уряд не запустив механізму компенсацій різниці тарифів, що дозволило б зняти напругу. А саме це передбачав зміст ухваленого Меморандуму. 

Мери українських міст вкотре звернулися до центральної влади, щоб запобігти колапсу. Асоціація міст направила свої вимоги - детальніше за ЦИМ посиланням

Проблема в тому, - пояснює мер, - що котельні не отримають газу, допоки не погасять борги перед НАК "Нафтогаз України" та не виконають низку інших умов, які заганяють теплокомуненерго в глухий кут.  

Хоча на сьогодні підприємство "Вінницяміськтеплоенерго" має одну з найменших за обсягом заборгованість за газ серед інших підприємств держави, але сума становить 289 млн грн. А сума по різниці тарифів, яку держава не відшкодувала підприємству, – понад 500 млн грн. Причому, заборгованість споживачів за надані послуги – 160 млн грн.  

На додаток, у зв'язку з новими правилами, міськтеплоенерго зобов'язано купувати газ на ринку з обов'язковою 100%-ою передоплатою. Причому, відповідно до урядової постанови №217 левова частка коштів, які отримує міськтеплоенерго за надані послуги, відразу йдуть на рахунки «Нафтогазу». А за будь-які відхилення від умов «Нафтогазу» - штрафні санкції. Зверніть увагу, ціна на газ очікується вище 10 грн за 1 кубічний метр. Фактично за червень «Вінницяміськтеплоенерго» має заплати понад 30 млн грн за газ наперед. Питання – де брати кошти? Коли споживачі розраховуються за місяць постфактум, до того ж і серед них боржників вистачає  

Не можна допустити, щоб люди залишились без послуг та перекладати непосильний тягар на місцеві бюджети – таких коштів там просто немає, - наголошує мер. 

 
 


Переглядів: 2701
Поширень: 1

Останні новини