Протягом тижня у Вінниці можна безкоштовно здати тест на ВІЛ 

Упродовж тижня у Вінниці можна буде безкоштовно обстежитись на ВІЛ. У місті працюватиме мобільна амбулаторія. Тестування розпочнуть у п’ятницю, 14 травня й триватимуть до 21 травня. 

Можливість безкоштовного обстеження приурочили до Дня пам’яті померлих від СНІДу, який відзначатимуть у третю неділю травня. 

Як повідомляють на сторінці Обласного центру СНІДу, мобільна лабораторія працюватиме: 

14 травня з 10 до 16 години на території залізничного вокзалу;  З 16 по 21 травня з 12 до 17 години на Європейській площі. 

«Під час тижня тестування, який стартує 14 травня, буде можливість обстежитися не лише на ВІЛ-інфекцію, а й на вірусні гепатити, а також на коронавірус. На сьогодні у Вінницькій області виявлено більше 6 тисяч осіб з ВІЛ-інфекцією. Померли понад 1500 осіб. Від ВІЛ-інфікованих матерів в області народилися більше тисячі дітей. На сьогодні під медичним наглядом перебуває більше трьох тисяч людей. Крім цього, понад 2100 осіб отримують пожиттєву антиретровірусну терапію», - повідомив директор обласного клінічного центру інфекційних хвороб Ігор Матковський.  

Під час брифінгу керівниця обласного відділення БО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Оксана Шевчук розповіла про роботу благодійної організації, зазначивши: «Ми допомагаємо ВІЛ-позитивним людям, які приймають антиретровірусну терапію, а також працюємо у напрямку прихильності до лікування. Також допомога надається хворим на туберкульоз, а також тим, хто перебуває у виправних закладах області. Організація надає допомогу і у вигляді продуктових та гігієнічних наборів. Цьогоріч ми вперше залучили фінансування фінського фонду «Абіліс», що також передбачає надання соціальної і психологічної допомоги ВІЛ-позитивним людям з інвалідністю».  

Оксана Шевчук також підкреслила, що проведення тестування на ВІЛ-інфекцію, у першу чергу, здатне врятувати життя, адже лише в такому випадку можливо вчасно пройти медичне обстеження і призначити відповідне лікування. 


Теги: медицина

Переглядів: 3418
Поширень: 0

Останні новини