Вінницький письменник здобув Міжнародну літературну премію імені Миколи Гоголя – «Тріумф»

Вінницький письменник Олег Чорногуз здобув перемогу за книжку «Тінь генія». Новину про це опублікувала громадська організація «Чернігівський інтелектуальний центр» на своїй сторінці у Фейсбук. Окрім Олега Чорногуза, лауреатами премії стали письменники Богдан Рубчак зі США (посмертно), Григорій Войток, Валерій Бебик, гендиректор Міжнародної академії поезії Айдарбек Сарманбетов з Киргизстану, письменник та перекладач Сантош Кумар Покхарел з Непалу, Надія Бойко, Василь Погорецький, Леонід Яковишин та ще кілька діячів культури з різних країн світу.

Загалом на гоголівську премію надійшло понад 750 заявок з України та інших країн. 

Олег Чорногуз - чи не єдиний письменник в Україні, літературна премія імені якого існує прижиттєво. Її заснували два роки тому – у 2019-му і щороку вручають за кращий гумористичний чи сатиричний роман українською мовою. Цього року 15 квітня письменник відзначатиме свій 85-річний ювілей. До цієї дати планують приурочити чергове вручення премії його імені.

Про книжку

Автор роману "Тінь генія" ніколи не прагнув ходити "в тіні генія", будучи самодостатнім літератором з часів своєї творчої юності. Хоч він і був добрим товаришем Григора Тютюнника й близьким другом Віктора Близнеця та Івана Куштенка. Саме з них Олег Чорногуз і написав свого головного героя Юлія Цезаренка. 

Книга про драму життя геніального письменника подана неперевершеним майстром гумористичного жанру в стилі трагікомедії, просякнута гумором, іронією й відвертим сарказмом. Багато хто з колег письменника впізнає себе на її сторінках. А інших впізнає читач!

Про премію

Міжнародну премію ім. М. Гоголя «Тріумф» засновано у 1998 р. Чернігівським медіа-клубом за сприяння Національної спілки письменників України та міжнародних громадських організацій.

З 1 листопада 2014 року засновником премії стала Міжнародна літературно-мистецька Академія України, яка об’єднує відомих письменників, перекладачів, науковців та журналістів із 60 держав.

Рішення ухвалює Комітет із нагородження Міжнародною літературною премією імені Миколи Гоголя «Тріумф», до якого входять знані письменники і науковці.



Переглядів: 3061
Поширень: 0

Останні новини