Вінницькі депутати з Української Стратегії Гройсмана вимагають реконструювати аеропорт

Сьогодні, 26 березня, депутати політичної партії  «Українська Стратегія Гройсмана» у Вінницькій міській раді на сесії оприлюднили звернення до чинного Уряду. Вимагають фінансування проєкту реконструкції Вінницького аеродрому.

Аеропорт «Вінниця» має унікальне розташування із зоною обслуговування - 10 областей України та північні райони Молдови, де проживає понад 6 млн осіб. В радіусі 200 км від нього в регіонах України немає інших активних аеропортів з міжнародним пунктом пропуску та досвідом обслуговування сучасних повітряних суден. Окрім того, аеродром «Вінниця» належить до категорії аеродромів спільного використання: слугує базою для військової бригади транспортної авіації Командування Повітряних Сил Збройних Сил України та використовується комунальним підприємством «Аеропорт Вінниця» для обслуговування комерційних рейсів, - йдеться у зверненні. 

Зазначається, що повноцінне функціонування міжнародного аеропорту є стратегічним пріоритетом для розвитку як міста Вінниці, так і Вінницької області та має  стратегічне значення для забезпечення обороноздатності України.В процесі експлуатації аеродрому, збудованого більше 40 років тому, накопичилась низка проблем, головною з яких є недостатня опорна здатність покриттів злітно-посадкової смуги, яка призводить до обмеження злітно-посадкових операцій літаків сучасних класів, а також застаріле аеродромне обладнання, яке не відповідає вимогам міжнародних авіакомпаній.

Довідка: 

В 2019 році Уряд під головуванням Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана виділив за Державною цільовою програмою розвитку аеропортів 300 млн. грн. на першу чергу реконструкції злітно-посадкової смуги аеропорту, але за прем’єрства Олексія Гончарука Уряд скасував це фінансування. На той момент вже було виготовлено проєктно-кошторисну документацію, яка пройшла державну експертизу та отримала дозвіл на реконструкцію летовища. Місто Вінниця вклало у підготовчі роботи в межах проєкту більше 10 млн. грн. з бюджету громади.


Також було проведено тендер через ProZorro за міжнародною процедурою. За його результатами укладено контракт на два роки з переможцем, і підрядник зробив свій гарантійний внесок та вже мав приступати до реконструкції аеродрому.

Минулого року Кабмін включив аеропорт «Вінниця» до переліку пріоритетних інвестиційних проєктів до 2023 року. Зокрема передбачене фінансування двох черг проєкту реконструкції аеродрому у Вінниці в обсязі 1,577 млрд. грн. на 2021-2023 роки, в тому числі 604,27 млн. грн. на 2021 рік. 


Теги: аеропорти

Переглядів: 2641
Поширень: 0

Останні новини