Інфікованих коронавірусом вінничан приймають у відділенні «Фтизіатрія»

Керівники області разом з директором департаменту охорони здоров’я та реабілітації ОДА ознайомились з організацією  роботи  відділення потужністю 60 ліжкомісць для хворих на COVID – 19, нещодавно відкритого на базі ВОСТМО «Фтизіатрія» Вінницької обласної ради.

Вінницьке обласне спеціалізоване територіальне медичне об’єднання «Фтизіатрія» фактично за два тижні перепрофілювало 60 ліжок (48 кисневих точок) і вже дві доби приймає на госпіталізацію  жителів міста Вінниці, аби не везти нововиявлених хворих у дальні райони – в опорні лікарні області, де є вільні ковідні ліжка.

4, 5 млн. грн. з обласного бюджету було спрямовано задля можливості розвантажити медичні заклади міста Вінниці - Вінницьку районну лікарню, першу та третю міські лікарні, які мають завантаженість на рівні 100%.

Тож до перепрофільованого відділення вже  з  14 жовтня бригади екстреної медичної допомоги почали доставляти перших пацієнтів. Як повідомила в.о. головного лікаря ВОСТМО «Фтизіатрія» Ніна Гончар, на ранок 16 жовтня у відділенні на лікуванні знаходяться 53 пацієнти, 32 із них з м. Вінниця, решта – з районів. Більшість хворих – літні люди, майже всі вони потребують кисневої підтримки. «Ми серйозно готувалися до прийому хворих на COVID – 19, тож вдалося на 90 % забезпечити відкриті ліжкомісця киснем,- зазначає Ніна Гончар.- В закладі наявні 4 апарати ШВЛ, ще один високого класу будемо закупляти додатково. Немає критичної нестачі медичних кадрів – роботу з персоналом ми провели заздалегідь, тож на даний час сформовані бригади анестезіологів інфекціоністів, терапевтів та й медичні сестри майже всі погодились залишитись».

За словами в.о. головного лікаря ВОСТМО «Фтизіатрія», на даний час можливість надавати кваліфіковану допомогу  мають три відділення на трьох різних поверхах. В одному лікуватимуть пацієнтів з підозрою на Covid-19; у другому, окремому відділенні, перебуватимуть хворі з підтвердженим коронавірусом. І ще одне відділення надаватиме медичну допомогу пацієнтам із пневмоніями. Наразі розробляється логістика для ефективного використання наявних потужностей.

«З обласного бюджету додатково виділені кошти для цього закладу на закупівлю  ще одного апарату ШВЛ і двох моніторів,- запевняє директор Департаменту охорони здоров’я та реабілітації ОДА Ольга Задорожна.- Це саме те обладнання, якого  відділення зараз найбільше потребує».

Ольга Задорожна також прокоментувала ситуацію в області із забезпеченням тестами на COVID – 19: «За ініціативи голови ОДА Серія Борзова. Для обласних медичних закладів  вже придбано майже 5 тис експрес-тестів на ковід, які будуть розподілені по найвіддаленішим амбулаторіям у сільській місцевості. Таким чином, люди матимуть змогу прийти в амбулаторію і пройти швидкий  тест, завдяки якому дізнаються свій рівень імуноглобуліну щоб дізнатись чи є у них ковід чи немає. Це дуже значна пітримка для сімейних лікарів, справді дієва допомога, адже швидкі тести, якими ми користувались з квітня-травня , вже майже скінчились і запасів у нас немає. ПЛР тестів наразі є на місяць роботи, їх держава поставляє централізовано, зараз ведуться перемовини і певну кількість ПЛР тестів буде закуплено за рахунок обласного бюджету. В тому числі на 370 тис грн. - для Центру СНІДу, який розпочав роботу по ПЛР діагностиці».

В.о. головного лікаря ВОСТМО «Фтизіатрія» Ніна Гончар також ознайомила керівництво із потенційними можливостями закладу щодо відкриття додаткових 30 ліжкомісць у боксованих палатах, що  знаходяться  в окремому крилі будівлі, де не перебували пацієнти з туберкульозом.

«Ковід - це надовго. Наразі вакцини немає і ми не знаємо, коли вона з'явиться,- коментує Сергій Борзов.-  Тому ми готуємось до збільшення  кількості хворих: наразі тривають роботи з облаштування обласного інфекційного диспансеру на медмістечку.  Там вже йдуть роботи по облаштуванню киснем, монтується підстанція. Поступово кількість ковідних ліжок буде збільшуватись на території всієї області»,- зазначив посадовець.




Переглядів: 4616
Поширень: 1

Останні новини