ЗМІ: "Золоту акцію" на місцевих виборах може отримати "Партія Вінничан"

На Вінниччині політики починають готуватися до місцевих виборів. Дані нещодавнього опитування соціологічної групи "Рейтинг" підтвердило, що 53% громадян України збираються проголосувати за політичну партію з регіональною специфікою.

У Вінницькій області створили місцеву "Партію Вінничан".  Голова партії місцевий політик Микола Філонов, керівник обласного осередку співак Віктор Бронюк. На думку експертів, саме ця нова та поки що єдина у Вінниці місцева партія і претендуватиме на так звану "золоту акцію" в місцевих радах. Вдалий бренд і позитивне позиціонування вже на старті дало місцевій партії прохідні 5%.

Спрацювала у "вінничан" і пропозиція виборцям у вигляді себе альтернативного проукраїнського вибору. На тлі токсичності загальнонаціональних брендів, саме до "Вінничан" потяглися активісти місцевих осередків невеликих партій національно-демократичного і проєвропейського спрямування. Можна зарахувати вінницьку в ТОП-5 і по інформаційній активності, яку вона розпочала ще до офіційного старту виборів.

Звісно, за 40 днів провести повноцінну виборчу кампанію можна лише у декількох випадках. Якщо у попередні роки велася робота на перспективу, якщо є загальнонаціональний розкручений "бренд", за який виборці будуть голосувати, не надто переймаючись – хто саме йде у списках, і якщо обрано вдале позиціонування, значна кількість виборців погодяться з тим, що це – "наша партія".

Першу модель явно "застовпила" "Українська стратегія Гройсмана", яка претендує на перший результат в області та у Вінниці. Але не на більшість, яку їй все одно доведеться формувати у коаліції з іншими партіями.

Другу групу репрезентують "Слуги народу", "Європейська солідарність", "Батьківщина" та ОПЗЖ. Власні відсотки вони теж візьмуть, але проблема у тому, що командної роботи у жодній з них не вийшло. У передвиборчий період партійні організації кожної з них звужувалися до розмірів партійних офісів. І сьогодні підбір людей у кандидати здійснюється за принципом особистої лояльності до керівництва, або грошових внесків. Тому годі дивуватися, коли спікерами ОПЗЖ за останні декілька тижнів уже встигли виступити колишні представники "Батьківщини" та БПП.

Вступ "Слуг народу" у союз з УСГ можливий лише після повного розвалу "зелених", адже наразі вони вступили у жорсткий клінч з вінницькою муніципальною владою, а чинний губернатор Сергій Борзов неодноразово критикував своїх "попередників", двоє з яких балотуватимуться від УСГ.

"Європейська солідарність" ідеологічно ближче до команди Гройсмана, але розставання Порошенка та Гройсмана у 2019-му році було дуже прохолодним. Із взаємними претензіями і образами.

"Батьківщина" ситуативно може вступити у коаліцію як з тією, так і з іншою політичною силою. Але, по-перше, невисокий рейтинг "біло-сердешних" не дає можливості сподіватися на те, що переможці виборів в коаліції з "Батьківщиною" здобудуть 50+1%. По-друге, наближення політичної пенсії спонукає Юлію Володимирівну все частіше вступати у ситуативні союзи "за розрахунком". Тобто не виключений варіант вступу "Батьківщини" у союз із ким завгодно. Хоч з тим само ОПЗЖ. Давні бізнес-зв'язки місцевих ставлеників Тимошенко стануть цьому запорукою.

Чи дістанеться "Партії вінничан" "золота акція" за результатами виборчої кампанії? Залежатиме від остаточного "розкладу". Але принаймні сьогодні можна стверджувати, що все йде до цього.


Теги: вибори

Переглядів: 4142
Поширень: 1

Останні новини