У Вінниці презентують виставку до роковин початку масової депортації українців

Відкриття виставки 15 вересня 2020 року о 11:00 год. у приміщенні ВОМЦ «Квадрат» (м.Вінниця, вул.Театральна, 15).

Виставка  «ВИГНАННЯ. До 75-х роковин початку депортації українців» складається із 18 банерних стендів на яких у фотографіях, документах, картах та діаграмах представлена історія найзахідніших частин українського світу: Лемківщини, Надсяння, Любачівщини, Холмщини, Південного Підляшшя, Західної Бойківщини, які ще називають Закерзонням, розповідається про передумови, хід та наслідки депортацій.

Виставка є спільним проектом Українського інституту національної пам’яті, Інститутів народознавства та українознавства ім. Івана Крип’якевича Національної академії наук України, Інституту історії церкви Українського католицького університету, Історико-краєзнавчого музею м. Винники та Світової федерації українських лемківських організацій.

Організатори презентації виставки у Вінниці: Центральний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам'яті спільно з Вінницьким обласним молодіжним центром «Квадрат».

Вхід вільний. Прохання від організаторів - дотримуватись соціальної дистанції та бути у засобах індивідуального захисту.

Для інформації:

У 1944 – 1951 роках комуністичними режимами СРСР та Польщі з рідних домівок було вигнано понад 700 тисяч українців, було знищено цілий пласт української культури.

9 вересня 1944 року УРСР та Польща уклали угоду про «взаємний обмін населенням», внаслідок якої близько 700 тисяч українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини були примусово виселені зі своїх домівок.

У 2018 році Верховна Рада України встановила другу неділю вересня офіційним днем пам’яті про насильницькі депортації в 1944-1951 роках.



Переглядів: 2683
Поширень: 0

Останні новини