На території П'ятничанського лісу археологи знайшли курганний могильник та середньовічне поселення

У Вінниці працюють над створенням Археологічного атласу території Вінницької міської об'єднаної територіальної громади. Він міститиме інформацію про історію досліджень, датування та локалізацію пам’яток археології на території Вінницької міської ОТГ, а також визначення ефективного алгоритму вивчення археологічної спадщини. На території П’ятничанського лісу виявлено три раніше не відомих археологічних об’єкти – курганний могильник, пізньосередньовічне поселення та палеолітична стоянка.

Про це йдеться на Фейсбук-сторінці Центру історії Вінниці

За інформацією, наразі вже обстежено перспективні за топографією місця можливого розташування археологічних об’єктів, проведено суцільна розвідка вздовж річкової мережі на території ОТГ (у місцях, де міг зберегтися культурний шар). До таких територій належать береги річок Південний Буг, Вінничка, Вишенька, Тяжилівка та їх притоки. 

"Збереження археологічних об’єктів у середмісті Вінниці має вагоме наукове та суспільне значення, позаяк територія тривалий час знаходиться в епіцентрі урбаністичних процесів і дуже вразлива до господарської діяльності, в першу чергу будівельних робіт. З цією метою на замовлення Департаменту архітектури та містобудування Вінницької міської ради спеціалістами Вінницького обласного краєзнавчого музею здійснюється пробне археологічне шурфування території міської ОТГ", - йдеться в публікації.

Також історики повідомляють, що незабаром планується закладання шурфів на території середмістя. Науковці Центру історії Вінниці беруть участь у визначенні локацій, які можуть бути цінними в контексті дослідження археологічної спадщини. Очікується, що результати цих робіт дозволять скласти ефективну програму археологічних досліджень міста вже у 2021 році.

Фото зі сторінки Центр Історії Вінниці



Переглядів: 3144
Поширень: 0

Останні новини