С. Моргунов: Вінницю хочуть виключити з державної програми розвитку аеропортів

Міністерство інфраструктури України на найближче засідання Уряду підготувало рішення, яке передбачає виключення вінницького аеропорту з переліку об’єктів, на які передбачалося державне фінансування за Державною цільовою програмою розвитку аеропортів до 2023 року. Фактично це означатиме повну зупинку реалізації проєкту реконструкції злітно-посадкової смуги міжнародного аеропорту «Вінниця», який був повністю готовий ще восени 2019-го року і  потрібно було лише розпочати фінансування.

Вінниця – єдине місто, яке планують виключити з цієї Державної цільової програми. Натомість мають наміри виділити кошти на фінансування аеропортів інших міст. 

«Мені незрозуміла вибіркова позиція Міністерства інфраструктури по відношенню до вінничан. По-перше, у Вінниці знаходиться штаб Військово-повітряних сил Збройних сил України. І однозначно військові літаки мали б злітати з сучасної злітно-посадкової смуги.  По-друге, за оцінками експертів саме вінницький аеропорт є найбільш перспективним з точки зору росту пасажиропотоку аеропортом Центральної України», -  сказав Вінницький міський голова Сергій Моргунов 14 серпня під час онлайн-брифінгу.

Очільник міста нагадав, що Вінниця провела колосальну роботу по цьому проекту: виготовили проєктно-кошторисну документацію, яка пройшла державну експертизу, та отримали дозвіл на реконструкцію. При цьому місто вклало у це не менше 10 млн грн з бюджету громади. В тому числі кошти пішли на підтримку аеропорту з осені минулого року, коли він оголосив про закриття на реконструкцію.

Було проведено тендер через ProZorro за міжнародною процедурою. За результатами якого укладено контракт на два роки з переможцем, і підрядник зробив свій гарантійний внесок та вже мав приступати до реконструкції аеродрому, адже Уряд Володимира Гройсмана виділив по Державній цільовій програмі розвитку аеропортів 300 млн грн на І чергу реконструкції злітно-посадкової смуги аеропорту. Але Кабмін під керівництвом Гончарука скасував це фінансування.

«Ми мали надію, що наш аеропорт залишиться в програмі, і коли в держави буде можливість підтримати цей проект, ми би провели реконструкцію злітно-посадкової смуги. Але тепер Вінницю взагалі хочуть виключити з цієї програми і Міністерство інфраструктури готує відповідне рішення на наступне засідання Уряду. Тому я звертаюся до членів Уряду та Прем’єр-міністра України з проханням не робити цього! Також звертаюсь до голови Вінницької облдержадміністрації Сергія Борзова, щоб він підтримав Вінницю і Вінницький регіон з точки зору розвитку регіонального аеропорту. Тому що він важливий не тільки для міста, а й для всієї області. Я переконаний, що Вінниця, вінничани та Військово-повітряні сили України повинні мати сучасний аеродром! І далі ми будемо проводити реконструкцію аеровокзалу для того, щоб могли нормально сідати та злітати і пасажирські, і військові літаки», - сказав Сергій Моргунов




Переглядів: 3351
Поширень: 3

Останні новини