В епідсезоні 2019-2020 років у Вінниці від грипу вакцинувалось на 75 % більше вінничан, ніж в попередньому

Вінничани стають більш свідомими щодо важливості вакцинування від грипу. Під час епідемічного періоду 2019-2020 років щепленням скористалось 9 734 вінничанина (у минулий період – 5559). Як результат – перехворіло значно менше вінничан – 69836 проти 80974 у минулий період. 99 % вакцинованих вінничан скористались умовами програми «Стоп грип», заплативши лише 50 % від її вартості. На наступний епідемічний період передбачено розширення Програми та збільшення її потужності.  

Вчора, четвертого червня, під час засідання виконкому міської ради директор департаменту охорони здоров’я міської ради Олександр Шиш прозвітував про виконання міської програми «Стоп грип».

«Особливістю даного епідемічного періоду було приєднання з березня місяця поточного року пандемії коронавірусної хвороби до епідемії грипу. Це суттєво ускладнило діагностику COVID-19 і проведення диференційного діагнозу. Стратегія програми «Стоп грип» передбачає проведення інформаційної компанії, підготовку медичних працівників, створення запасу тест-систем, медикаментів, виробів медичного призначення і ефективної взаємодії первинної і вторинної медичної допомоги. На мою думку, саме завдяки програмі «Стоп грип» медичній галузі і населенню міста Вінниці вдалося швидко і правильно зреагувати на виклики COVID-19. Адже по програмі «Стоп грип» у закладах був запас рентгенплівки, антибіотиків, жарознижуючих препаратів тощо, на початку це все використовувалось для лікування пацієнтів, у яких виявили коронавірус», - сказав Олександр Шиш.

Також він розповів, що протягом першої половини епідемії у 2019 році Програма передбачала вакцинацію всіх, хто її потребував, враховуючи протипокази та особисте бажання. У випадку захворювання лікарі проводили експрес-діагностику грипу швидкими тестами. У випадку позитивного швидкого тесту з урахуванням клінічної картини пацієнту призначалась противірусна  терапія. Переважно це був препарат Таміфлю.

«В рамках Програми було передбачено стовідсоткове відшкодування вакцин дітям, позбавленим батьківського піклування, і дітям-сиротам. Цим скористалось 225 дітей. Як і раніше, вінничани мали можливість придбати вакцину зі знижкою у 50 % вартості. Цим скористалося майже дев’ять з половиною тисяч вінничан, ще 225 вінничан зробили щеплення вже в 2020 році під час епідемії. Було використано 3114 швидких тестів і майже 600 упаковок Таміфлю», – каже Сергій Моргунов

Вакцинацію в минулому році отримало 2,6 % населення Вінницької міської ОТГ (в Україні тільки 0,6 %). Завдяки проведенню щеплювальної кампанії з епідемічного періоду 2015-2016 року у місті Вінниці не було лабораторно підтверджених летальних випадків від ускладнень грипу. Тобто, кожен випадок смерті від пневмонії, кожен важкий випадок перебігу захворювання у стаціонарі тестувався у обласному лабораторному центрі. І одним з кращих доказів ефективності вакцинації є те, що у Вінниці з 2016 року немає летальних випадків від грипу та його ускладнень. А в Україні за епідемічний сезон 2019-2020 років зареєстровано 71 такий летальний випадок.

«Антикризовою програмою «Вінничани важливі» передбачено збільшення потужності програми «Стоп грип» на 40 %», – підсумував Олександр Шиш.




Переглядів: 2604
Поширень: 1

Останні новини