Нацгвардієць з Вінниці вишив півтораметровий герб рідного міста

Герб Вінниці у стилі мілітарі вишив військовий з Вінниччини. Символ в півтора метра — створив солдат військової частини 3008 до Дня вишиванки.

Над символом міста гвардієць працював майже тиждень. Назар Чекирда, хотів показати, що країна не може існувати без традицій та народних звичаїв. Аби гербу придати масштабність замість ниток майстер використовував стрічку зеленого кольору. У військовій частині НГУ 3008 кажуть, що незабаром малий герб Вінниці з’явиться і на рукавному шевроні нацгвардійців.

Про умільця написали на фейсбук-сторінці військової частини, де він служить.

«Зрозумів лиш одне – якщо робити, то робити те, що нас об’єднує. Вирішив вишити герб Вінниці, тільки військову версію. Ця техніка звичайна, називається шов вперед голкою, але замість ниток використав стрічку, стібки стали схожі на вишивку гладдю. Аби герб був контрастний вирішив залишити його кольору основи тобто білим, для чітких країв зробив обшивку контуру, потім вишив напис «Національна гвардія України, військова частина 3008», – розповідає солдат строкової служби Назар Чекирда.

Любов до вишивання Назару прищепила мати. Перша власноруч вишита сорочка, виконана хрестиком. А орнаменти на ній – не просто для краси. У кожному стібку закодоване щось сакральне.

«Це мій оберіг. Тут закодоване багатство, достаток. Перший мій виріб. Ця сорочка мені дорога. В неї вкладено любов, душа. Для мене вишиванка — це як продовження традицій українського народу, а також стильний одяг, який не виходить з моди. Зазвичай я одягаю вишиванку на свята, а деколи просто для душі», – пояснює нацгвардієць.

Удосконалював особливості української вишивки, навчаючись у Кам’янець-Подільському коледжі культури й мистецтва.

«Вишиваю хрестиком, бісером, стібком, плетінням. Спочатку важко було зрозуміти саму техніку, тому, що вони подібні, але за значенням — різні. Вивчаючи історію виникнення цих різних видів вишивок, я зрозумів, що кожна вишивка — унікальна і має свою історію», – каже Назар Чекирда.

У сім’ї Чекирда вишиванка - святковий одяг. Кожен в родині має свою.

«Такий одяг особливий, він має своє значення. Кожна людина підбирає під себе свою вишиванку, наприклад у матері – сукня вишита у червоних кольорах, що означає любов, у батька – дві сорочки: одна чорна, вишита білими нитками, її символічне значення – чистота і правда, інша – біла, вишита золотистими – нитками, це говорить про радість та добробут», - йдеться в публікації.

Щоправда, цього року вишивати Назару довелося в армійських умовах. Пів року тому солдата строкової служби призвали до лав Національної гвардії України. У роті його називають «поціновувач вишиванок». У планах гвардійця створити виставку українських сорочок усіх регіонів України.



Переглядів: 4574
Поширень: 0

Останні новини