Голуби, на старт! На Вінниччині проведуть перегони для символів миру

На Вінниччині відроджують голубиний спорт, якому понад 100 років.Так, крилатих спортсменів, готують до обласних перегонів. Першим буде тренувальне змагання за маршрутом «Гайсин-Вінниця».

«До нашого клубу входять 22 людини. Це представники обласного центру і районів. Розпочинаємо працювати одразу після послаблення карантину. На сьогодні ніхто в Україні не займається спортивним голубівництвом, всі зробили паузу. Птахи не є носіями коронавірусу, але ми, як правило, під час заходів збираємося не по двоє, а по 20 осіб. В цьому може полягати небезпека», – розповів голова клубу спортивного голубівництва «Голуби Вінниччини» Вадим Свистун.

Торік на Вінниччині провели 11 голубиних перегонів. Скільки їх буде в цьому сезоні, ще невідомо. 17 травня заплановано відкриття сезону спортивного голубівництва. Це будуть пробні перегони птахів від Гайсина, куди їх відвезуть автівкою з Вінниці. Голуби повернуться до своїх домівок. А ось перші офіційні старти заплановані в Умані (Черкаська область).

Під час перегонів пернаті мають при собі гумові «контрольки» або електронні чипи. Це допомагає контролювати час, коли голуб повернувся до своєї домівки. Результати вбиваються в комп’ютер за допомогою спеціальної програми. Переможе той голубівник, чий птах повернеться першим.

Гонки голубів, як вид спорту, зародилися давно. За деякими даними, ще до нашої ери. Однак, офіційно були затверджені тільки на початку 19-го століття в Нідерландах і проходили як перегони домашніх поштових голубів. Птахи повинні були доставляти листи на швидкість. Трохи пізніше змагання стали завойовувати популярність в Бельгії, Франції й Великобританії.

Перші голубині перегони були проведені в 1820 році у Франції, де птахи долали відстань між Парижем і Льєжем. Другі змагання (в 1823 році) проходили за маршрутом від Лондона до Бельгії. Уже в 1875 році голубині перегони вперше пройшли в США, де через три роки завоювали надзвичайну популярність. А в 1900 році цей вид спорту увійшов в неофіційну програму Олімпійських ігор.

Голубині перегони неймовірно популярні в США, Канаді, Китаї, Австралії, Японії, Великобританії, Саудівській Аравії та інших країнах. В Америці офіційно існують дві національні асоціації голубиних перегонів, у які входять 50 штатів і 14 тисяч любителів птахів. У Канаді така організація веде роботу із 1929 року.

Охочих займатися або цікавиться спортивним голубівництвом, може звернутися до голови клубу «Голуби Вінниччини» Вадима Свистуна за тел. 098-654-34-70



Переглядів: 3644
Поширень: 2

Останні новини